Lebuktattuk a parkolótársaságot!
Lebuktattuk a parkolótársaságot!

Lebuktattuk a parkolótársaságot!

Lebuktattuk a parkolótársaságot!

Lebuktattuk a parkolótársaságot!
Egyeztessük óráinkat!
Gyakran kap büntetést, aki éppen a jegyét vásárolja
Akár 3-5 perces pontatlanságok is előfordulhatnak
Nevetséges, de öt évig kell megőrizni a parkolójegyeket
Komoly bátorságra van szükség a mobilos díjfizetéshez
Nem kell azonnal a postára szaladni, feladni a büntetést
Fotó megosztása:

Mi magunk és közvetlen ismerőseink is több fizetési felszólítást kaptunk a napokban, melyben a parkolótársaság állítólagos jegy nélküli várakozás miatt rótt ki igazságtalanul magasnak tűnő büntetést, és jó magas kezelési költséget. Rögtön az elején azoknak szolgálhatunk jó hírrel, akiket öt esztendővel ezelőtti eset miatt próbálnak lenyúlni. Nekik nem kell különösebben aggódni, hiszen ha az elmúlt öt évben nem kaptak róla semmiféle értesítést, akkor ügyük egyszerűen elévült.

Jó tudni azt is, hogy az esetek digitális fényképezővel történő dokumentálása csak 2003 tavaszától lett bevett gyakorlat. Ám az ellenőrök által használt gépek nem hitelesítettek, így a bíróságon nem alkalmasak bizonyításra, hiszen – annak ellenére, hogy ilyen eset egyelőre nem fordult elő, – a fényképek tartalma már kevés hozzáértéssel is könnyedén manipulálható. Ha hitelt érdemlő bizonyítékokkal tudjuk igazolni, hogy az adott időben máshol jártunk, a bíróság inkább nekünk fog igazat adni. Ez azért lehet érdekes, mert nem egy olyan esetről tudunk, mikor a pótdíjbefizetésre felszólított autós, még csak a társaság által uralt terület környéken sem tartózkodott.

A társaság által üzemeltetett parkolóórák is pontatlanok, egymáshoz képest 3-5 perces eltérések tapasztalhatók, ami bőven elég ahhoz, hogy több ezer forintos büntetést akasszanak az ember nyakába. A parkolóőröknél lévő kézi berendezésnél pedig még ennél is nagyobb eltérések lehetnek. Így aztán a valós idejű jegyvásárlás az óra és a parkolóőr időmérése szerint egymástól teljesen függetlenné válik.

A mérésügyi törvény alapján jogkövetkezménnyel járó mérést csak hiteles és pontos eszközzel lehet végrehajtani. Különösen igaz ez, ha a jogkövetkezmény súlyos, hiszen néhány másodpercért már sok tízezres bírsággal súlyt ártatlan embereket.

Furcsa ellentmondás fedezhető fel a parkoló kft. által alkalmazott szabályok között is, hiszen ha az autós megáll, kiszáll az autójából és elmegy jegyet vásárolni, máris megszegte a rendelet előírásait, hiszen autójával parkolójegy nélkül parkol. Eközben csak abban reménykedhet, hogy míg megpróbálja a törvényt betartani, a parkolótársaság szabályai szerinti jogos büntetését valahogy elkerülheti.

Az ellentmondásoknak még nincs vége, a következő oldalon az is kiderül, miért nem jó SMS-ben fizetni!


Szintén elgondolkodtató, hogy az ellenőrzést, büntetést egy profitorientált gazdasági társaság végzi, amelynek a minél nagyobb számú büntetés kiszabása az érdeke és ebben a parkolóőrök is jó partnerei.

Tanulságos történet T.ZS. soproni kereskedőé is, aki gyakran jár Budapestre áruért. Hogy ne kelljen minden alkalommal apróval bíbelődnie, kártyával intézi a díjfizetést. Mikor a parkolóóra hibája miatt nem tudta két másodpercen belül megvenni a jegyet, a háta mögött lihegő parkolóőr már neki is látott a büntetés megírásának, bár tisztán látta, mi is a helyzet. Mivel igazi úr volt, felajánlotta, hogy menjen el egy másik órához és vásároljon egy parkolójegyet, míg ő végez a fotózással. Így az ügyfélszolgálaton bemutatva a jegyet megmenekül a pótdíjfizetés elől. Hogy miért jó ez a nemes lelkű őrnek, azt mindenki találja ki maga, nem lesz nehéz.

Érdemes vigyázni a kiszabott büntetés befizetésével is, hiszen “tévedésből” néha megpróbálják másodszor is bevasalni az összeget. Ekkor csak a korábbi csekk bemutatása mentheti meg az autóst az újabb sarc befizetésétől.

Megkerestük a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget is az üggyel kapcsolatban. Tőlük arról érdeklődtünk, nem kellene-e a parkolótársaságnak valahol felhívni arra az autósok figyelmét, hogy évekig őrizzék meg a parkolójegyet, mert szükségük lehet rá. A cikk megjelenéséig nem kaptunk tőlük választ.

Viszont sikerült felhívnunk a Centrum ügyfélszolgálatát. Nekünk a 22. próbálkozásunkat koronázta siker, ekkor már a hosszú, idegtépő zene és az automata menü minden pontjának felfedezése után sem adtuk fel, sikerült rálelni az üdvözítő megoldásra. Ha a “parkolóautomata hibabejelentése” opciót választjuk, akkor elég hamar eljuthatunk egy ügyintézőig.

Tőle megtudhatjuk, hogy valóban elévülnek az öt évnél régebbi ügyek. Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal, akik ennek ellenére már kifizették a büntetést, azt a választ kaptuk, hogy a Centrum nagyon örül, és köszöni a “jogkövető magatartást”. Azt is megtudtuk, hogy bár a hőre érzékeny, akár a forró műszerfalon is olvashatatlanná váló parkolójegyen sehol nincs feltüntetve, de a “pénzügyi törvény” értelmében öt évig meg kell őrizni a jegyeket.

Ezek után nem tudjuk, ki mer a nemrég bevezetett mobillal is fizethető jegyvásárlás lehetőségével élni, mi még véletlenül sem tennénk.