Igazi svéd acél
Igazi svéd acél

Igazi svéd acél

Igazi svéd acél

Igazi svéd acél
Többrétegű, golyóálló üveg vigyáz az utasok biztonságára
Negyven békefenntartó utazik majd a különleges busszal
Fotó megosztása:
A különleges busz tervezésénél követelmény volt, hogy a háborúk sújtotta területek rossz minőségű útjain is tudjon közlekedni és a benne ülők, a lehetőségekhez mérten a legnagyobb biztonságban utazhassanak.

Előbbit a könnyen irányítható, jó terepjáró-képességgel rendelkező, magas hasmagasságú 4×4-es Volvo teherautó alvázzal, utóbbit pedig polikarbonátot is tartalmazó, többrétegű üveggel oldották meg. Ez védelmet nyújt a kődobálók és a kisebb kézifegyverek ellen is. Kívül, a könnyen sérülő elemek, fényszórók és helyzetjelzők is erős fémrácsot kaptak.

Teljes egészében standard Volvo alkatrészekből áll a jármű alapja, így a karbantartásnál nem kell külön szervizhálózatot kiépíteni, az esedékes javításokat a korábban kiépített műhelyekben végezhetik, bárhol is használják őket a világon.

A svéd Helmark gyár által készített felépítmény minden bizonnyal egyetlen formatervért járó díjat sem kap majd a buszért. Igaz, ez nem is szempont egy ilyen járműnél, itt a használhatóság, megbízhatóság volt az elsődleges.

Egyelőre négy darab különleges buszra kapott megrendelést a gyár, de várhatóan további hat járművet is rendel tőlük a svéd kormány.