Nagyot nő a harmadik Ford Fiesta 1

Nagyot nő a harmadik Ford Fiesta

Jelenleg a Ford európai részlegének húzómodelljei az alsó középkategóriás Focus, a középkategóriás Mondeo és a kis-haszonjárművek csúcsára újra feltörő Transit. A kiskategóriában a Fiestával már évek óta nem ér el jelentős sikert a Ford. Így a mostani generációváltástól sok függ, ezért a német részleg mindent elkövetett az új Fiesta sikeréért.

A Ford Fiesta harmadik generációjának hivatalos bemutatója csak három hét múlva, a szeptember 11-én kezdődő Frankfurti Autószalonon lesz. A B256 kódnéven fejlesztett autót kezdetben csak ötajtós karosszériával fogják gyártani, forgalmazása pedig jövő év márciusában kezdődik. A 3,92 méter hosszú autó háromajtós változata csak később, valamikor 2003-ban várható. Az ajtószámban megcsonkított változat a Ford Ka utódja lesz.

A karosszéria elemek kialakítása mellett az autó formája is a Ford Focuséhoz hasonló, mivel magas építésével egyterű benyomást kelt. Az új Fiesta az elődmodellhez képest 89 millimétert nőtt hosszban, 49-et szélességben és 97-et magasságban. Csomagterének befogadóképessége a kisautók közt igen jelentős, 285 literes. A karosszéria belső kialakításakor a tervezők célja az volt, hogy öt felnőtt számára jelentős utasteret és csomagjaik számára elegendő csomagteret teremtsenek. Ennek köszönhetően hátul 60 milliméterrel nőtt meg a lábtér.

A három- és ötajtós változatokon kívül később várható egy a Fiestára épített szabadidő autó változat is. Az UAV (Urban Activity Vehicle) a Ford szerint ideális városi terepjáró lehet. Frankfurtban a szabadidőautó tanulmányautó változata mutatkozik be, a széria érett változat megjelenése 2002 végére várható.