Lancia

Lancia

A Lancia olasz autómárka, amit 1906-ban hoztak létre. 1969 óta működik a Fiat leányvállalataként, 2021-től pedig a Stellantis tagja.

Tudj meg többet!

Vincenzo Lancia és Claudio Fogolin, a Fiat két versenyzője alapította a gyárat 1906-ban. A cég első évtizedeit forradalmi újítások jellemezték, majd később ezek vezettek az eladások csökkenéséhez is. Ennek következtében a Lancia 1969-ben került az ugyancsak olasz Fiat-csoporthoz, ezután fokozatosan vette át a Fiat műszaki megoldásait.

 

Hiába volt eredményes a versenysportban, azon belül is a raliban, különösen a Delta Integraléval, a márkának az 1990-es évek eleje jelentett hullámvölgyet, mivel mindennek ellenére egyre csökkenő eladásokat produkáltak. Ezáltal felhagyott a sportos összképpel a cég, helyette a luxus került előtérbe, de az új modellek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

 

A 2002-ben megjelent Thesis jó irányt mutatott, ám ennek a típusnak sem sikerült fordítania a tendencián. Ezért a cégcsoport más modellek átcímkézésével próbál új löketet adni a márkának, mely egyetlen jelenlegi saját típusát, az Ypsilont is csak az olasz piacon értékesíti.

 

Hosszú ideje rebesgetik a több mint százéves múltra visszatekintő, jelenleg a Stellantishoz kötődő Lancia visszatérését, de egyelőre nem valósult meg. Pedig az olaszokhoz még egy sikeres Forma-1-es projekt is kapcsolódik, melynek keretében Juan Manuel Fangio 1956-ban megszerezte a negyedik világbajnoki címét.

1 2 6