A Morgan Stanley egyik elemzője, Katy Hubert által jegyzett friss tanulmány szerint a “megvan a lehetősége, hogy a tech-cégek, mint a Google és az Apple, uralják” az autóipar jövőjét, tudósít a Gizmag.com.


Hubert szerint az okostelefonokra fejlesztett “kamerák, szenzorok, akkumulátorok és kijelzők” terén élen járó óriások jövőbeli növekedési lehetősége nem a viselhető kütyük piacán, hanem az autóiparban rejlik, hiszen az autógyártók új modelljeiben megjelenő okostelefonos, kütyüs, internetes integrációval – Apple CarPlay, Android Auto – egyre szélesebbre tárul az ajtó az említett cégek előtt.
Természetesen az “uralom” többféleképpen is értelmezhető. Bár a Google és az Apple is jó néhány éve dolgozik a saját önjáró autós technológiáján, reálisabb forgatókönyv, hogy a cégek a telefonos/kütyüs piachoz hasonlóan inkább a szolgáltatások terén kerülnek vezető, szinte a teljes spektrumot lefedő pozícióba.
Új kihívók az az autóiparban? 3


A USA Today egy idén áprilisi cikke például azt fejtegette, hogy az Apple Titan névre hallgató projektjétől nem érdemes teljes értékű autót várni, “sokkal inkább egy vezérlőrendszerre számíthatunk”.
Ha a Google és/vagy az Apple a saját neve alatt is dobna piacra autót a közeljövőben, valószínűleg okosabb megoldás, ha egy-egy, vagy akár több autógyártóval együttműködésben a kipróbált, bevált rendszereik, okostelefonjaik köré építenek járművet, mint hogy egyedül próbálkozzanak – jegyzi meg a Gizmag szerzője.