Nem iparági újdonság, a Toyota és a GM egyes modelljeiben is feltűnt már hasonló az elmúlt években, a Fordnál viszont most először dobnak piacra zajkioltó rendszerrel szerelt autót.


Az elég egyértelmű névre hallgató Active Noise Control (aktív zajszűrés) szolgáltatás a új Mondeo prémiumváltozatában, a Vignalében debütál, lényege pedig, hogy az utastérben elhelyezett három mikrofon – kettő elöl, egy hátul – által érzékelt nemkívánatos zajokat ellentétes fázisú hanghullámok kibocsátásával semlegesíti. 
Elsősorban a motorzajokkal veszi fel a harcot a zajszűrő, a Ford állítása szerint úgy, hogy az audiorendszerből érkező egyéb hangokat érintetlenül hagyja.
“A zaj tolakodó, csökkentheti a vezető koncentrációját, figyelmetlenséghez, stresszhez vezethet. A nem kívánt motorzajok kiiktatásával a Ford nyugodt, kényelmes utazáshoz segíti az autósokat” – mondta a Ford Britain vezető orvosszakértője, Dr. John Cartwright.
A Vignale modellekben az aktív zajszűrőn kívül a motortér jobb hangszigetelésével – üveggyapot helyett hab -, a zajtompító, hangelnyelő kárpitozással, valamint a szintén hangfogó üvegekkel is csendesebbé teszik az utasteret.