A Ford SYNC rendszer 17 nyelven “ért” – sajnos a magyar egyelőre nincs köztük -, és a bajor németet ugyanúgy képes értelmezni, mint a liverpooli angolt; a vezetőnek elég néhány szót mondania, és a berendezés máris felismeri és megjegyzi a nyelvjárást.
Az akusztikus modellek megalkotása és a hangutasítások szótárának kifejlesztése során a mérnökök több ezer autóst kértek meg arra, hogy olvassanak fel néhány bekezdésnyi szöveget, mondjanak néhány üdvözlő kifejezést, és soroljanak számokat


Volt idő, amikor a hangvezérlésű technológiák arra kényszerítették felhasználóikat, hogy ugyanolyan kimérten és mesterkélten beszéljenek, mint a My Fair Lady hősnője. A Ford és partnere, a Nuance Communications ezért úgy fejlesztette ki a SYNC rendszert, hogy az autósok természetes beszédstílusban kimondott parancsokkal kezdeményezhessenek telefonhívásokat, játszhassanak le zenéket, vagy kezelhessék a navigációt. A rendszer a bajorországi némettől kezdve a liverpooli angolig számos nyelvjárást megért, és néhány szó után felismeri – és megjegyzi – az autós sajátos beszédmódját.
“Az emberek teljes joggal vélik úgy, hogy akcentusuk meghatározza az egyéniségüket. Praktikus ötlet tehát biztosítanunk, hogy ugyanolyan egyszerűen kommunikálhassanak autójukkal, mint a környékükön élő emberekkel, hiszen ez is hozzájárul a kellemes utazás élményéhez” – nyilatkozta Christof Kellerwessel, a Ford Európa elektronikus és elektromos rendszereit tervező részlegének globális főmérnöke.
A világszerte 12 millió Fordban működő SYNC rendszerekben egy szótár található, amely az egyes szavak különböző kiejtési módjait tárolja; ezt az adatbázist a világ különböző tájain élő autósok segítségével sikerült létrehozni. A különböző nyelvek SYNC-szótárainak fejlesztése során a kutatók számos ország legtávolabbi szegleteibe is elutaztak, és felvételeket készítettek a legjelentősebb nyelvjárásokról, folyamatosan gyarapítva ezzel a hangadatbázist.
A Ford már a tájszólást is megérti 3


Az Egyesült Királyságban a kutatók Londonban, Liverpoolban és Newcastle-ben különböző korú autósokat kértek meg arra, hogy olvassanak fel néhány bekezdésnyi szöveget, mondjanak néhány üdvözlő kifejezést, és soroljanak számokat. Ugyanígy jártak el Németországban is, amelynek 16 államában rengeteg nyelvjárás él – a torokhangú, reszelős ?kh? hangot használó erőteljes, pörgős északnémettől kezdve a dallamosabb déli bajorig. A keleti parttól a nyugati partig bejárták az Amerikai Egyesült Államokat, Kínában pedig több mint 2000 különböző társadalmi osztályú és kiejtésű emberrel készítettek felvételeket.
“A nemzeti nyelvek, például az angol, a francia vagy a német meghonosítása láthatóan csökkentette a nyelvjárások számát,” mondta el Dominic Watt, a York Egyetem nyelvtudományi tanszékének adjunktusa. “Pedig sok olyan vidék akad, ahol az emberek kifejezetten büszkék az akcentusukra. Ezért is fontos dolog egy olyan hangvezérlés-technológia, ami arra biztat minket, hogy a magunk módján beszéljünk, ahelyett hogy sablonos kiejtést erőltetne ránk.”
A SYNC rendszert úgy tervezték, hogy gyorsan alkalmazkodjon a vezető nyelvjárásához és beszédritmusához. Az autó gyújtásának lekapcsolása után a rendszer elmenti a fájlt a memóriájába. Ha ezután egy másik vezető használja a járművet, a berendezés frissíti a fájlt, hogy az ő beszédét is felismerje.