Az USA jó néhány tagállamában legálisan beszerezhető már a marihuána, így a közlekedésben is több beszívott sofőr bukkanhat fel.
Míg az alkoholos befolyásoltságot akár maga sofőr, akár a rend őrei jól tudják mérni a bevált módszerekkel, a füves “beálltság” mértéke jóval nehezebben meghatározható. Bár álláspontunk szerint senkinek semmilyen kábító tudatmódosító hatása alatt nem szabadna volna szabad volán mögé ülnie, azoknak a marihuánafogyasztóknak, akik bizonytalanok benne, képesek-e vezetni, egy új okostelefonos alkalmazás nyújt segítséget.
A Canary névre hallgató iPhone-app egy korábban űrhajósokkal, profi sportolókkal, Alzheimer-kórban szenvedőkkel is dolgozó, teljesítménymérési szakember, Marc Silverman szüleménye. 
Működésének lényege, hogy a telefon használója józan állapotban néhány perces memória-, reakcióidő- egyensúly- és időérzék-tesztet végez, amelynek eredményét elraktározza az app, majd amikor füstölés után autóba ülne, újra elvégzi a tesztet, és a bázis, valamint az aktuális eredmények összevetése után az alkalmazás “megmondja”, hogy az illető vezetésre alkalmas állapotban van-e.
Az alkalmazás 4,99 dollárért vásárolható meg az AppStore-ban.