Két hete futott körbe a világsajtóban, hogy a Wired két szakembere “meghackelt” egy Jeepet, egy laptopról képesek leállítani az SUV motorját, átvenni az irányítást a kormányzás és a fékek felett, és árokba vezetni az autót.


Ahogy Rácz Tamás kollégánk mai anyagában kifejti, egyelőre ezért nem kell rettegnünk attól, hogy a gonosz hackerek bármelyik pillanatban “kiránthatják alólunk” az autót, de úgy tűnik, a járgányaink elkütyüsödése azért létező biztonsági probléma.
A jeepes kísérlet után egy másik etikus hacker, bizonyos Samy Kamkar YouTube-videón demonstrálta, hogy a saját fejlesztésű, OwnStar nevű eszközével képes volt a General Motors modelljeihez kapcsolódó OnStar Remote Link applikáción keresztül átvenni az irányítást az autó bizonyos funkciói felett.
A Chevrolet Volttal végzett bemutatónál Kamkar berendezése “elfogta” az okostelefonos applikáció által az autónak küldött adatcsomagokat, ami után hozzáfért a zárak, a motor vezérléséhez vagy a GPS-adatokhoz. 
Az etikus hacker jelezte, hogy a probléma gyökere, a biztonsági kockázat szerencsére a szoftverben rejlik, a GM pedig nem késlekedett, mostanra már frissítették is az OnStar Remote Link alkalmazást a biztonsági javítással. Az iOS-t futtató eszközök gazdáinak ugyan manuálisan kell letölteniük az új változatot, de a más operációs rendszereket használó okostelefonokra automatikusan megérkezett a frissítés.  
“Úgy hisszük, hogy a való világban nagyon kis valószínűséggel lehetne megismételni a kísérletben látottakat. Emellett a támadás egyszerre mindössze egyetlen felhasználó fiókját érinthetné csak” – mondta a GM szóvivője, Terrence Rhadigan a Reutersnek még a biztonsági frissítés kiadása előtt.