A Volvo Cars fedélzeti vezérlőrendszere elnyerte a ‘Leginnovatívabb HMI rendszer’ címet a 2015. évi Car HMI Concept & Systems konferencián Berlinben. Az indoklás szerint a Sensus rendszer innovatív jellegével, ösztönös kezelhetőségével, összetettségével, és biztonságos kezelhetőségével lett első.
A Volvo a felhasználók tapasztalatait felmérő kutatások alapján kifejlesztett Sensus rendszere igazodik a felhasználók érzelmi és fizikai szükségleteihez, és könnyen kezelhető érintőfelületével, valamint intelligens, ‘csempés’ szerkezetével hozott újat a fedélzeti kezelők mezőnyébe.
A Sensus HMI egy központi érintőképernyős felületből, a vezetőt tájékoztató műszeregységből, valamint egy head-up kijelzőből (HUD) áll. A Volvo a rendszer tervezése során azt az alapvető koncepciót követte, hogy bizonyos információegységek fontosabbak és időszerűbbek, mint mások.
A legtöbb érintésérzékeny megoldástól eltérően a Volvo Sensus rendszere egyedülálló, infravörös érzékelő technológiát alkalmaz, amely akár kesztyűben is lehetővé teszi a rendszer vezérlését, egyben pontosabban reagáló rendszert valósít meg.
A négy csempéből álló, egyszintes menüstruktúrát, és egyetlen fizikai nyomógombot (Home) alkalmazó Sensus HMI rendszer felhasználó-centrikus logikájának köszönhetően kevesebb lépéssel működtethető, így használata során csökken a figyelemelterelés kockázata.
A Sensus HMI a Volvo XC90-esben is ott van, az autóról szóló tesztünket holnap olvashatják.