Évekkel az Androidos telefonokon futó, tört iGo megjelenése után végre megjött a hivatalos kiadás is. Méghozzá teljesen ingyen.
Az NNG a tizedik születésnapja alkalmából ingyenessé tette az iGO-t, teljes Magyarország térképpel. Az ingyenes navigációs program teljes értékű, nincsenek benne reklámok, ilyen-olyan pénzköltésre sarkalló sunyiságok, de csak hazai térképadatbázissal használható, több országot, még ha akarunk, se tudunk hozzá vásárolni. Ez a szülinapi ajándék Magyarországnak szól, mi magyarok kapjuk, érjük be ennyivel.

Jó ez nekünk? 

Ha évekkel ezelőtt lett volna bármilyen, legálisan megvehető iGO, akkor szerintem a legtöbb Androidos telefontulaj – többek között én is – megőrült volna a gyönyörtől. De 2015-ben, amikor szerencsére már több alternatíva közül is választhatunk, már nem akkora durranás, annak ellenére sem, hogy az iGO talán az egyik legjobb a témában. És dagadhat tőle a népnemzeti kebel is, hiszen magyarok készítik, az egész világnak
Megkésve bár, de törve nem 3

Miért éri meg ingyen adni?

Az iGO-t jegyző NNG már régóta nem abból él, hogy közvetlenül a felhasználónak ad el navigációs szoftvereket. Évekkel ezelőtt nagyot léptek előre, megkeresték az autógyárakat és már beszállítóként nekik adnak el személyre szabott megoldásokat. A legtöbb márka rájött, hogy a saját, költségesen fejlesztett és a legtöbb esetben szerencsétlenül működő fedélzeti navigációs rendszer helyett kifizetődőbb profikra bízni ezt a feladatot.
Így tucatnyi autómárkában futhatunk bele iGO-ba, de mivel erre a legtöbb esetben semmi nem utal –  kivétel a Volvo, vagy a Mazda, akik nem érzik cikinek, hogy külsőst bíztak meg a fejlesztéssel – csak a rutinosak szúrják ki, mivel is navigálnak. Szóval az iGO készítőjének nem okoz különösebb veszteséget az ingyen adott program, pláne, hogy a net sötétebb felén évek óta megtalálható az iGO tört, androidos verziója. Akinek nagyon kellett, az már régen megszerezte valahonnan. Teljes Európa térképpel.
Viszont a nagyvonalú ajánlat, miszerint ingyen, legális változathoz juthat a határon belül mozgó magyar autós, egész jól hangzik. Biztosan megírja mindenki, töltik is az emberek, hiszen ingyen még az ecet is édes. De nem a hazai fejlesztésű iGO az egyetlen, ingyenesen letölthető, telefonra való navigációs megoldás. 
Amióta az országhatáron belül a mobilnet árak sem annyira vészesek, azóta aki a magyar utakon telefonnal navigál, az jó eséllyel netes háttértámogatással is meg tudja ezt tenni. Így nemcsak a legrövidebb utat tudja megtervezni a telefon, hanem a legfrissebb forgalmi adatok felhasználásával már a dugókat is ügyesen el lehet velük kerülni.

Waze

Ilyen például a Waze nevű ingyenes program, amely a navigáció mellett több tízezer autós közlekedési adatai alapján arra is képes, hogy elkerüljük vele dugókat, fix, vagy mobil traffipaxokat jelezzen előre, stb. Ezen felül a hosszabb távú lezárások, forgalomváltozások a bejelentés után pár nappal már bekerülnek az adatbázisba, nem kell sokáig várni a központi térképfrissítésre. 
Megkésve bár, de törve nem 4
Ha megtetszett, itt tölthető el a Waze.

Nokia Here

Míg a Nokia szekere úgy szaladt, mint senki másé az iparágban, nekik is volt a telefonra előre telepített, egész jól használható navigációs programjuk. Az okostelefonok elterjedésével a Nokia neve alaposan megkopott, de szerencsére a márka navija megmenekült, sőt, egy ideje a Google applikációs boltjából ingyen letölthető ez is. A Here fantázianevű szoftver óriási előnye, hogy a világ bármely része letölthető hozzá, a kezelőfelülete  csinos, és navigáció közben – ez főleg külföldön klassz – nem igényel netkapcsolatot, offline módban is kíválóan működik. 
Megkésve bár, de törve nem 5
Innen tölthető le ingyen a Nokia Here.

Google Maps

Országhatáron belül, netkapcsolattal a Google térképe is prímán használható navigációra. Külföldön járva azonban már nem mindenki kíván egy halom pénzért netre csatlakozni, ezért ott nem teljes értékű a Google térképe. Egy ideig megvolt a lehetősége annak, hogy offline navigációhoz lementsük a kívánt térképrészletet, de a jelenlegi verzióban ez az opció nincs benne. Legalábbis Magyarországon, trükkök nélkül biztos nem működik.
Megkésve bár, de törve nem 6
A Google terméke is képes megjeleníteni a forgalmat, és a műholdas nézet is nagy segítséget jelenthet bizonyos esetekben. Emellett képes kerékpáros, gyalogos és tömegközlekedési eszközökkel is útvonalat tervezni.
Mindezek ellenére, akit érdekel, mindenképpen töltse le az ingyenes iGO-t, ha másért nem legalább azért, hogy ne lopott, tört alkalmazás fusson a telefonján.
Az ingyenesen letölthető iGO Magyarország itt található. Érdemes vele sietni, mert április 20  és 29 között lehet csak hozzájutni a SzülinApp fantázianevű alkalmazáshoz. 
Neked ki mondja, hogy jobb forduló következik?
Tört iGO-t használok
24% (161)
Legális iGO-t használok
38% (249)
Google térkép a király
9% (59)
Csak a Nokia
3% (20)
Waze! Ez kérdés?
5% (32)
Papírtérképpel bíbelődöm
1% (7)
Gyári autós navim van
17% (113)
Még sosem hagytam el a falumat
3% (22)