A modern autóvezetők intézete (Institute of Advanced Motorists, IAM) sajtóközleményben hívta fel a figyelmet arra a veszélyre, amelyet a közelmúltban egyre nagyobb számban megjelenő okoskarórák (smart watch), azokon belül is a kiemelten nagy vásárlói érdeklődésre számot tartó iWatch, az Apple legújabb terméke jelent. 

Ördögtől való találmány: életveszélyes az iWatch 1
Ördögtől való találmány: életveszélyes az iWatch 2

Ördögtől való találmány: életveszélyes az iWatch

Ördögtől való találmány: életveszélyes az iWatch

Ördögtől való találmány: életveszélyes az iWatch 7
Ördögtől való találmány: életveszélyes az iWatch 8
Ördögtől való találmány: életveszélyes az iWatch 9
Ördögtől való találmány: életveszélyes az iWatch 10
Fotó megosztása:
Ördögtől való találmány: életveszélyes az iWatch 11
A problémát pont az okozza, ami miatt olyan népszerűek és praktikusak ezek a mobiltelefonnal összeköttetésben álló, annak vezérlésére, illetve üzenetek megjelenítésére szolgáló berendezések: mivel a felhasználó csuklóján hordja, működtetése nem csak a képernyőt vagy a készüléken elhelyezett gombokat nyomogató kezet, hanem értelemszerűen a másikat is lefoglalja.
A brit közlekedési minisztérium már bejelentette, hogy az iWatch (és vélhetően minden hasonló szerkezet) vezetés közbeni használata egyenértékűnek tekintendő a mobiltelefon-használattal, azaz három büntetőpontot és közel 40 ezer forintnak megfelelő bírságot von maga után. Ha egy brit vezető telefonálás közben okoz balesetet, az automatikusan súlyosabb büntetést (halálos gázolás esetén például legalább két év szabadságvesztést) jelent. 
Az iWatch apró, 38×42 mm-es képernyővel, valamint egy, oldalt elhelyezett gombbal rendelkezik. Forgalmazása 2015 elején veszi kezdetét; a gazdag funkciókkal felvértezett készülék nagyjából 100 000 forintnak megfelelő áron kerül piacra. 
A helyzet pikantériája, hogy számos autógyártó kapva kapott a legújabb trenden: többek között a Nissan, a BMW és a Mercedes-Benz is megalkotta már saját okos karóráját, amelyek például a fedélzeti rendszerek felügyeletére és vezérlésére is alkalmasak.
Ördögtől való találmány: életveszélyes az iWatch 12