Április elsején mutatta be legújabb kerékpáros-barát megoldását a Volvo. A weboldal még mindig él, nem születtek magyarázkodó sajtóközlemények (a Škoda hibrid versenyhajó tréfája például túlságosan jól sikerült, állítólag rettentő sokan elhitték), úgyhogy azt kell hogy gondoljuk, komolyan gondolták az egyébként skandinávosan egyszerű és hatékony megoldást.
A Volvo a fényvisszaverő bevonatok svéd eredetű, globális specialistájával, az Albedo100 nevű vállalattal (a név egyébként egy fizikai mértékegységre, a fényvisszaverődési együtthatóra utal: az albedo értéke fekete felületnél nulla, tökéletesen fehér felületnél egy) karöltve kidolgozott egy olyan festéket, amely spray formájában bármilyen felületre felvihető, és mivel nem olaj, hanem vízbázisú, sem a bőrt, sem a ruházatot nem teszi tönkre.
Így akár tetőtől talpig befújhatjuk magunkat, kezelhetjük hátizsákunkat, sisakunkat, nadrágunkat, és persze magát a kerékpárt is; az anyag nagyjából egy hét után veszíti el fényvisszaverő képességét. Az eső nem rontja a hatékonyságát, mosógépben kimosva viszont nyom nélkül eltávolítható az anyag.
Az Albedo100-nak két másik terméke is létezik: az egyiket kifejezetten állatokra fejlesztették ki (befújod a kutyusod, lespray-zed a lovad, és hipp-hopp, túlélhető az esti séta, a hajnali lovaglás), a másik viszont olajbázisú, így elsősorban fémekre javasolják, viszont nem is jön le onnan soha már. A Volvo Lifepaint (az élet festéke) alighanem az elsőnek egy módosított változata, kicsi, hordozható kaniszterbe adagolva.
A Volvo brit importőre és reklámügynöksége által kitalált festékszórós kampány keretében Londonban eddig kétezer doboz festéket osztottak szét; ha a tesztidőszak eredményei igazolják a várakozásokat, később akár nemzetközi viszonylatban is elérhető lesz a Volvo életmentő festékje.
Az biztos, hogy egy festékszóró valamivel olcsóbb, mint a Volvo eddigi kerékpáros-védő rendszerei, gondoljunk akár a biciklire adaptált gyalogosérzékelő automata fékrendszerre, vagy a V2V (járművek közöttI) kommunikáció elvét a kerékpárokra is kiterjesztő történetre, amelyben a kerékpáros sisakok és az autók egy közös felhő alapú adatbázison keresztül kommunikálják egymással, hogy ki merre jár.