Az Andrássy úton szeptember 5-től a gyorsabb kerékpározás, illetve a kerékpáros és gyalogosközlekedés elkülönítése érdekében megváltoztatták a forgalmi rendet az Oktogon és Kodály körönd közötti szakaszon. Péntektől a kerékpárosok az eddig az autósok számára fenntartott szervizúton közlekedhetnek, az eddig a kerékpárosokkal közös használatú járda kizárólag a gyalogosoké lesz.
 

A bringásokért szabták át az Andrássy utat 1
A bringásokért szabták át az Andrássy utat 2

A bringásokért szabták át az Andrássy utat

A bringásokért szabták át az Andrássy utat

A bringásokért szabták át az Andrássy utat 4
Fotó megosztása:
A bringásokért szabták át az Andrássy utat 5


1996-ban az Andrássy út Oktogon és a Kodály körönd közötti szakaszán az ún. lovaglósétányt – az útpálya ás szervizút közötti járdát – jelölték ki a közös gyalog- és kerékpárútnak. A kerékpárosok akkori számát figyelembe véve ez megfelelő megoldás volt, azonban a forgalomszámlálási adatok szerint 2014-ben napi 1300 kerékpáros halad el irányonként, ami hozzávetőleg a gépjárműforgalom 12 százaléka. Ilyen nagyságú forgalom mellett a közös gyalog- és kerékpárút mind a gyalogosok, mind a biciklisek szempontjából már alkalmatlanná vált feladata ellátására.

A szeptember 5-én életbe lépett új forgalmi rend szerint a kerékpárosok a szervizúton kapnak lehetőséget a folyamatosabb és gyorsabb haladásra. A gépjárművek jobbra kanyarodását megszüntették az Andrássy útról a Vörösmarty utcába és az Izabella utcába, de erre további négy kereszteződésben van mód.

A szervizúton a jelzőlámpákat is átprogramozták, hosszabb szabad jelezést kapnak az erre közlekedő kerékpárosok és autósok. A Kodály köröndön a Hősök tere irányában a Felsőerdősor utcai kereszteződésben eddig 90 másodpercenként egyszer, a módosítással viszont ugyanennyi idő alatt kétszer kap szabad jelzést a szervizutat használó kerékpárosok által leginkább igénybe vett körpálya. A szervizúton végig 30 km/órás sebességkorlátozást vezettek be, és kerékpáros piktogramot festettek fel az érintett szakaszon.