Bringával a Déli-sarkra 1

December 27-én a brit Maria Leijerstam a világon elsőként érte el a Déli-sarkot biciklivel - pontosabban triciklivel. Masszív járművét a fekvőkerékpárokra szakosodott ICE építette.

Január 20-án vetítik le a brit televíziók azt a dokumentumfilmet, amely a 35 éves Maria Leijerstam elképesztő világcsúcsának részleteit mutatja be. A hölgy – egy egykori üzleti tanácsadó – négy éven át készült szó szerint emberfeletti erőfeszítéssel arra, hogy a világon elsőként bringán érje el a Déli-sarkot. 

Önerős expedíciójának alappillére volt az a különleges háromkerekű fekvőbringa, amelyet az amerikai Inspired Cycle Engineering épített számára. A törékeny testalkatú Maria 45 kilogrammnyi felszerelést (főleg élelmiszert, innivalót és fűtőanyagot) vitt magával 650 kilométeres útjára, amely során szél- és hóviharokkal és átlagosan mínusz 35-40 fokos hidegekkel kellett megbirkóznia. 
Maria Leijerstam december 16-án indult útnak; legjobb napjain több mint 80 kilométert tett meg – igaz, ezt 12 órányi szüntelen kerékpározással; kifizetődtek tehát a 18 órás, monstre edzések. Voltak szakaszok, amikor vontatnia kellett maga után PolarCycle névre keresztelt járművet – így jutott fel például a 2300 méter magas Leverett-gleccser csúcsára. Előfordult, hogy első kerekéig sem látott, ilyenkor teljes egészében a műholdas navigációs berendezésére hagyatkozva kellett haladnia. 
“A lányom 12 éves korában kijelentette, hogy űrhajós lesz. Azóta valóságos kalandor. Nagyon büszkék vagyunk rá” – mondta Maria édesanyja, Adrianne Leijerstam. Egyáltalán nem túlzás, amit mond: a fiatalasszony az elmúlt nyolc évben több ultramaratonon is részt vett, futott sivatagi hőségben és szibériai fagyban egyaránt, kerékpáron számtalan országos bajnoki cím és extrém eredmény birtokosa.