2013. július 15-étől Budapesten a kerékpárosok további tíz helyszínen használhatják buszsávokat. A most megnyitott szakaszokkal együtt idén összesen több mint 11 kilométerrel növekszik a fővárosban azon buszsávok hossza, amelyeket az autóbuszok és a kerékpárosok közösen használhatnak.

A változás nyomán a BKK szerint javul a bringások biztonsága: a kerékpárosok az út szélén vezetett buszsávban haladhatnak, ellentétben az ezeken a szakaszokon életben lévő szabályozással, mely szerint a bicikliseknek lényegében buszsáv és az első forgalmi sáv között egyensúlyozva kellett végighaladni.

A BKK tapasztalatai szerint a már megnyitott buszsávokban a kerékpárosok érdemben nem akadályozzák az autóbuszok közlekedését, és a járatok menetideje is tartható maradt. Egyrészt a közös busz- és kerékpársávokat a rutinosabb, gyorsabb kerékpárosok használják, akiknek az adott utcában van az úti célja, vagy az adott útszakasz biztosítja a legrövidebb eljutási lehetőséget, másrészt a sokszor megálló és utast cserélő autóbuszok és a kerékpárosok átlagsebessége között nincs nagy különbség.

A hosszú, kiemelkedően nagy autóbusz-forgalmú és sok gyorsjáratot befogadó buszsávokban (pl. Rákóczi út – Kossuth Lajos utca, Nagykőrösi út) továbbra sem megengedett a kerékpározás. Ezeken a helyeken a közeli párhuzamos utcákban biztonságos a biciklis közlekedés.

 
Július 15-től az alábbi tíz helyszínen használhatják a kerékpárosok és az autóbuszok a közös forgalmi sávot:
 
1. III. kerület, Vörösvári út, városközpont felé, Körte utca ? Flórián tér között – 870 méter;
2. IX. kerület, Soroksári út, városközpont felé, Kén utca ? Koppány utca között – 1185 méter; Vágóhíd utca – Boráros tér között, 1010 méter; városhatár felé, a Beöthy utca és Szabadkai utca között – 2080 méter;
3. X. kerület, Körösi Csoma út, városközpont felé, Szent László tér – Kápolna utca között – 330 méter;
4. X. kerület, Vajda Péter utca, városközpont felé, Könyves Kálmán körút előtt – 250 méter;
5. XII. kerület, Krisztina körút, Szilágyi Erzsébet fasor felé, Csaba utca -Széll Kálmán tér között – 110 méter;
6. XII. kerület, Alkotás utca, Déli pályaudvar felé, Hegyalja út – Déli pályaudvar között – 1350 méter;
7. XII. kerület, Hegyalja út, városközpont felé, Alkotás utca – Avar utca között,450 méter; városhatár felé Alkotás utca előtt – 40 méter;
8. XIII. kerület, Szent László utca, városközpont felé, Mór utca – Mohács utca között – 310 méter;
9. XIV. kerület, Dózsa György út, Kerepesi út felé, a Kerepesi úti csomópont előtt – 60 méter;
10.   XVII. kerület, Pesti út, városközpont felé, Csabai utca – Ferihegyi út között – 230 méter;
 
Újabb buszsávok a bringásoknak 1

Tanácsok kerékpárosoknak a közös busz- és kerékpársáv használatához:

– A kerékpározás továbbra is csak azokban az autóbuszsávokban megengedett, ahol a besorolás rendjét jelző táblán a nyílban az autóbusz piktogram alatt a kerékpár piktogram is megjelenik. (KRESZ 117/c. ábra). Ezt az úttestre festett kerékpár piktogramok is kiegészítik.
 
– Ha utoléri a gyorsabb autóbusz, és még messze van a következő megálló, és van erre alkalmas hely, akkor inkább előzékenyen félrehúzódással engedje előre az autóbuszt!
 
– Ne előzze meg a megállóban tartózkodó autóbuszt, ha az már rövidesen indul, hiszen ebben az esetben a busz röviddel utána utol fogja érni a kerékpárost, aki így feltartja azt. Csak egyszer kell legfeljebb 20-30 másodpercet várni azért, hogy elkerüljük az utána többszöri előzés és megállóban visszaelőzés miatti fokozott akadályozást és balesetveszélyt. 
 
– Kiszámíthatóan, körültekintően közlekedjünk a közös busz- és kerékpársávokban is!