A Robbe & Berking ezüstműves manufaktúra, amely idén ünnepli 150. születésnapját, 2002 óta működik együtt a Mercedes-Benzzel: ők szállítják a Maybach kivitelekhez az ezüstözött pezsgőspoharakat. Darabszámokat tekintve nem nagy üzlet ez, ám presztízs szempontjából annál fontosabb: az ilyen kollaborációk szoktak aztán megnyitni sokkal lenyűgözőbb projektekhez vezető ajtókat.

A jachtvilág legendája ihlette ezt a lenyűgöző autót 1

Az a projekt, aminek a gyümölcsét a fotókon láthatjuk, valójában két évtizeddel ezelőtt zajlott le. A történet dióhéjban annyi, hogy a Robbe & Berking aktuális ügyvezetője, Oliver Berking 2005-ben rábukkant az akkor már oktatóhajóként nyugdíjas éveit élő, de eredetileg dicsőséges és innovatív sporthajóként évtizedeken át minden lehetséges regattán diadalmas Sphinx 12mR jachtra.

A jachtvilág legendája ihlette ezt a lenyűgöző autót 35

Mivel maga is lelkesen vitorlázik, összefogott néhány barátjával, és három év alatt, az eredeti tervrajzok felhasználásával helyreállították az először 1939-ben, Hamburgban vízre bocsátott vitorlást. Az egyszeri projekt gyorsan vállalkozássá nőtte ki magát, amely ma Robbe & Berking Classics néven veterán fahajók restaurálásával foglalkozik.

A jachtvilág legendája ihlette ezt a lenyűgöző autót 36

A manufaktúra születésnapjára tehát a Sphinx 12mR motívumainak felhasználásával építettek ünnepi S-osztályt a Maybachnál. A hajó felül tengerkék, alul élénkpiros festését valósították meg a nagy limuzinon; a két felületet a hajó fehér vízvonalával harmonizáló fehér metálfényű sáv választja el.

A jachtvilág legendája ihlette ezt a lenyűgöző autót 37

Az utastérből természetesen nem hiányozhatnak a Robbe & Berking perzsgőspoharak, ám a Maybach Manufaktur tervezői nem álltak meg itt.

A jachtvilág legendája ihlette ezt a lenyűgöző autót 38

Szürke öltésekkel varrott fehér Nappa bőrkárpitozás, alumíniumsávokkal díszített diófa betétek határozzák meg a környezetet. Pirossal megvilágított, Maybach feliratú küszöbbetétek, motoros mozgatású hátsó oldalajtók, Burmester audiorendszer és persze pezsgőhűtő is került az autóba, amely már gazdára talált, így a költségekről sem nyilatkozik a cég.

A jachtvilág legendája ihlette ezt a lenyűgöző autót 39

A négykerekű jacht a széria legexkluzívabb hajtásláncát kapta: a Mercedes-Maybach S 680 modell 6,0 literes V12-es motorja 612 lóerő csúcsteljesítményt és 900 Nm maximális forgatónyomatékot biztosít. A váltó a szokásos kilencfokozatú automata, mindkét tengely légrugós, mind a négy kerék hajtott, sőt, felárért kormányozható is; az 547 cm hosszú, menetkészen 2,35 tonnás limuzin 4,5 másodperc alatt gyorsul 0-100 km/órára, végsebességét 250 km/órában korlátozták.