Azt mindannyian tudjuk, hogy a barchetta (szó szerint: kicsi csónak) műfaja Olaszországból  származik (Ferrari 166 MM, 1948); az már kevésbé közismert, hogy a kiemelhető keménytetőt nem a Porsche és nem is valamelyik amerikai autógyártó, hanem a Fiat alkalmazta először, a találóan elnevezett, 1958-as Fiat 1200 Wonderful Coupén.

Klasszikus olasz szépséget épített a BMW 1

A BMW Concept Skytop tehát kétszeresen is olasz ihletésű – igaz, nem ezt, hanem a házon belüli kötődést hangsúlyozzák. A korai példaképek mellett az 1999-es BMW Z8-ast említik, és valóban könnyű felfedezni a párhuzamokat, a hegyes orrtól a keskeny lámpákkal rajzolt, széles farig.

Klasszikus olasz szépséget épített a BMW 125
Klasszikus olasz szépséget épített a BMW 126

A Concept Skytop azonban nem roadster: B-oszlopa fixen a helyén marad, apró hátsó szélvédője motorosan leengedhető. A tetőpanelek két részletben kiemelhetők – különösen elegáns megoldás, ahogy ezeket nem fényezték, hanem bőrrel borították, akárcsak a hátsó bukókeretet. Hasonlóan igényes megoldás a színátmenet, amivel a tető – és a vele azonos színű utastér egésze – beleolvad a karosszériába.  A különleges festés a BMW egyik fényezőmesterét dicséri, a nevét sajnos nem árulta el a gyár.

Klasszikus olasz szépséget épített a BMW 127

A beltér majdnem sztenderd BMW cockpit, de vannak speciális részletek – ilyen az ajtópanel és a kartámasz speciális, perforált bőrkárpitozása, vagy a kormánykerék alsó küllőjének színes kristálybetétje.

Külső kilincs nincs, helyette az ajtó felső éléből kiemelkedő uszony szolgál az ajtó nyitására.

Klasszikus olasz szépséget épített a BMW 128

Műszaki adatokat értelemszerűen nem kaptunk, de a BMW annyit elárult, hogy kínálatának legerősebb V8-as motorja került (vagy kerülhetne?) a tanulmány orrába. Ez lehet a BMW XM Label Red 758 lóerős rendszerteljesítményű V8-as hibridje, ami a hírek szerint az új BMW M5-be is belekerül majd. Ha nem ez, akkor az az előző generációs BMW M5 4,4 literes, 600 lóerős V8-sára gondolunk.

Klasszikus olasz szépséget épített a BMW 129

Ha videón is megnéznéd a BMW Skytop tanulmányautót, kattints ide!