Először is megadjuk az esélyt, hogy megtippeld, idén hány autótűzhöz riasztották tűzoltóinkat. 

Szerinted hány autó gyullad ki eddig 2024-ben?
41
20% (67)
141
31% (103)
241
20% (65)
341
14% (47)
441
6% (20)
Több...
9% (29)

Akkor most segítünk, idén eddig:

  • 241 személygépkocsi,
  • 24 autóbusz,
  • 56 teherautó,
  • 2 motorkerékpár

gyulladt ki, vagyis naponta átlagosan kétszer riasztották a tűzoltókat ilyen esethez. Tudod, mit tehetsz, hogy megelőzd az autótüzet?

A legfontosabb: a karbantartás! A jól karbantartott gépkocsiknál jelentősen csökken a keletkező tüzek esélye. Rendszeresen ellenőrizd, hogy semmi sem szivárog, törött, repedt vagy kopott. Jó tudni, hogy ugyan ritkán, de előfordult, hogy a motortérbe szabadult rágcsáló rongál meg vezetékeket és emiatt keletkezik zárlat, majd elektromos tűz.

A javításokat és felújításokat mindig szakemberrel végeztessük, mert a kókány munkák lehet, hogy olcsóbbak, de drágábban fizethetünk érte.

Ugyan nem előírás, de mi erősen javallott, hogy minden gépkocsiban legyen porral oltó készülék, az ördög soha nem alszik. A legfontosabb pedig, hogy amennyiben mégis megtörténne a baj, tárcsázd a 112-őt.

A tűzoltókészülékeken olvasható „ABC” a tűzosztályokat jelzi, hogy milyen tüzeket lehet vele oltani. Az „A” betű szilárd anyagok tüzét jelenti, a „B” a folyadékok tüzét, a „C” pedig gázok tüzét. A porral oltó tűzoltó készülék helyettesíthető például habbal oltó tűzoltó készülékkel is, ha az oltási teljesítménye megegyezik. Egy liter hab oltásteljesítménye nagyjából megfelel egy kilogramm poréval, így ha a szabály például 6 kilogrammos porral oltó tűzoltó készüléket ír elő, helyettesíthető egy 6 literes habbal oltóval.