„Veszélyben vannak Magyarországon az üzemanyag-kereskedelemben jelen lévő magyar családi vállalkozások” – írta hétfői közleményében a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ). A szervezet a kialakult helyzetért a „túlzott fogyasztási jellegű adóterheket” tette felelőssé, amik az üzemanyag literenkénti árának körülbelül 50 százalékát teszik ki.

A szövetség elengedhetetlennek látja a magyarországi adórendszer megreformálását, egyúttal bejelentették, hogy az FBSZ tagjai „a családi benzinkutak megmentése és fennmaradása érdekében” vásárlói mozgalmat indítanak. Mint írják: „Miközben az egyes szektorokban jelen lévő, Magyarországon működő nagyvállalatok a stagnáló gazdasági környezetben is kimagasló profitabilitást értek el a lakosság és a kkv-szektor terhére, a lakosságot szegénységbe, a kkv-kat lehetetlen helyzetbe hozták.” Példaként említi a közlemény, hogy amíg az üzemanyag-kiskereskedelmi ágazatban az idei évtől a hússzorosára, azaz 0,15-ről 3 százalékra növelték a kisebb piaci szereplők adóterhét, a legnagyobbakét 4,5-ről 3 százalékra csökkentették.

Az FBSZ baljós közleményére kedd reggel reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium. Közleményében a tárca arra szólította fel a Független Benzinkutak Szövetségét és annak elnökét, Egri Gábort, hogy „fejezzék be a vádaskodást”.

Hozzátették, hogy „a családok védelme érdekében” szólították fel az üzemanyag-kereskedőket arra, hogy önkéntesen csökkentsék az áraikat. Többségük „megértette és elfogadta a kormány szándékait és célját”, így a benzinért literenként 38, a gázolajért pedig 52 forinttal kell kevesebbet fizetni az április, illetve februári csúcsértékekhez képest.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az FBSZ „téves állításokat fogalmazott meg”, miközben „kizárólag a saját profitját félti”, és attól tart, hogy csökken az árrése. „A megtévesztő kommunikáció helyett a hatékonyság növelésére, a költségek leszorítására kellene törekedni, hogy olcsóbban tudják árusítani az üzemanyagokat” – tanácsolta a tárca.

Megállt a csökkenés

Legutóbb hétfőn változtak az üzemanyagárak a hazai töltőállomásokon. A Holtankoljak.hu múlt heti előrejelzése alapján megállt a hetek óta csökkenő tendencia, legalábbis a gázolaj esetében, aminek a nagykereskedelmi átlagára két forinttal nőtt. Ezzel szemben a benziné további négy forinttal csökkent.

Jelen állás szerint csütörtökig nem lesz újabb változás, így addig a gázolaj átlagára 609, a 95-ös benziné pedig 612 forint lesz.