Az Európai Bizottság hétről hétre közzéteszi azt a listát, amelyen az unió tagországaiban frissen visszahívott tartós fogyasztási cikkek – köztük az autóipari visszahívások is – szerepelnek. Az egyes visszahívásokban érintett típusokat, a problémás gyártási időszakot, valamint a hiba vázlatos leírását alább találod. Az itt leírtak természetesen csupán vázlatosan ismertetik a problémák jellegét; ha felmerül a gyanú, hogy az autód érintett, mindenképp fordulj a forgalmazóhoz, ilyen esetekben ő a tuti tudás forrása.

Európai visszahívások 2024. 18. hét

Hatalmas bajt okozhat egyetlen pici csavar 1

Kia Soul
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2014.06. – 2018.11.
Az akkumulátorvezérlő rendszer nem észleli az olyan, rendellenes feszültségi értéket az akkumulátor celláiban, amelyek rövidzárlatra utalhatnak. A jelenség tűzveszélyt eredményezhet.

Hatalmas bajt okozhat egyetlen pici csavar 2

Mercedes-Benz Actros / Arocs
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2023.08-09.
Egy kábel rögzítőcsavarját nem megfelelő nyomatékkal húzták meg, ezért a kábel lelazulhat, mely esetben a vezetőfülke áram nélkül marad. Ennek következtében leállhat a motor, és minden, a motorról táplált segédrendszer. A világítás, az üzemi fék és a kormánymű működőképes marad, a rögzítőfék azonban nem használható.

Hatalmas bajt okozhat egyetlen pici csavar 3

Opel Meriva
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2013.04. – 2017.03.
A NOx-kibocsátás meghaladja az előírt határértéket.

Takata légzsákhiba-visszahívások

A japán vállalat által gyártott légzsákok hajtóanyaga környezeti hatások eredményeként nem rendeltetésszerűen nyitja ki a légzsákokat, amelyek ezért vagy túl lassan, vagy túl gyorsan lépnek működésbe. Előbbi esetben elégtelen védelmet nyújtanak, utóbbiban fennáll a veszélye annak, hogy a légzsákház szilánkjait nagy sebességgel az utastérbe repíti a rendszer. Mindkét eshetőség súlyos sérüléseket vonhat maga után.

A világ legnagyobb visszahívás-sorozatában hétről hétre több típus érintett, alább találod a legújabbakat.

Hatalmas bajt okozhat egyetlen pici csavar 4

Citroën C3
DS3
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2009.04. – 2019.05.
Takata