A rendőrségnek szokása az utóbbi időben, hogy kicsit lazább, hivatalos zsargonokat nélkülöző stílusban válaszol a kérdésekre, legalábbis a Tiktokon. Legutóbb is olyan kérdésekre adtak választ, ami tuti minden autóvezetőben felmerül egyszer-kétszer.

A rendőrség megválaszolt néhány érdekes kérdést 1

Gyerekeknek meddig kell ülésmagasító? 

Végre itt a konkrét válasz, amiről annyi szülő vitatkozik. Szóval a gyerekülés (vagy ülésmagasító) elhagyásához a gyermeknek el kell érnie a 135 centis magasságot és be kell tölteni a 3 éves kort.

Szabhat-e ki bírságot az a rendőr, aki épp nincs szolgálatban? 

Igen, bizonyos esetben. Erről pontos iránymutatást ad a 30/2011. (IX. 22.) BM rendelet a rendőrség szolgálati szabályzatáról:

  • A rendőr szolgálaton kívül akkor intézkedik, ha szolgálatban lévő rendőr nincs jelen, és az értesítésével járó késedelem, az intézkedés elmaradása a bűnüldözés érdekeire, az élet- és vagyonbiztonságra másként el nem hárítható hátrányt jelentene, vagy a szolgálatban lévő rendőrnek kell segítséget nyújtani.
  • A szolgálaton kívül lévő rendőr kizárólag abban az esetben intézkedhet, ha a felmerülő feladat végrehajtására megfelelő szakmai ismeretekkel és képzettséggel rendelkezik, egészséges, nincs szeszes italtól befolyásolt állapotban, vagy nem áll intézkedési képességére hátrányosan ható gyógyszer, valamint bódító hatású anyag befolyása alatt.

Mit csinál az igazoltató rendőr, ha mindent rendben talál? 

Csak annyit mond, hogy „További szép napot”.

Sok autós számára kényelmetlen, bizonytalan helyzetet jelenthet, ha forgalomban, menet közben kívánja leállítani egy mögötte vagy előtte haladó rendőrautó, esetleg jelöletlen gépkocsi. Mit figyeljünk, mi a teendő, mi legyen nálunk az ellenőrzésnél? Egy korábbi cikkünkből mindezt megtudhatod, az ORFK segítségével tesszük tisztába a témát.

Oké, voltak hülye kérdések is: Megéri-e 50-es táblánál 110 km/órával menni?

A bírság itt már hat számjegyű lesz és jó esély van rá, hogy hármassal fog kezdődni, szóval már csak ezért sem éri meg. Arról nem is beszélve, hogy mennyire balesetveszélyes például lakott területen belül 110 km/órával száguldani.