A NAV közleménye szerint a pénzügyőrök éppen ellenőrizték a szekszárdi szervizt, amikor ráakadtak a műhelyben a különböző típusokhoz illő bontott alkatrészekre, az autók szétszereléséhez szükséges eszközökre, míg egy laptopon illegális szoftverek, hamis autódiagnosztikai eszköz volt.

Az ellenőrzés idején éppen autójavítást végző alkalmazott úgy nyilatkozott, hogy a bontásra ítélt autók külföldről érkeztek, a különböző hibakódolvasó szoftvereket pedig a saját járműveik javításánál használták, bontási tevékenységhez ugyanakkor engedélyt nem tudott bemutatni.

Később szakértők megállapították, hogy a hamis szoftverekkel több mint tízmillió forint vagyoni hátrányt okoztak a jogtulajdonosoknak, ezért a pénzügyőrök az illegális termékeket lefoglalták és szerzői joghoz kapcsolódó jogok, valamint iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmények miatt indítottak eljárást.

A NAV a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonjog-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) együttműködésével rendszeresen tart ellenőrzést szaktanácsadó támogatásával. Idén Budapest környékén hat ellenőrzésen találtak hamis autódiagnosztikai eszközöket, összesen 70 millió forint értékben. Az ellenőrök kockázatelemzés alapján indultak el egy nagytarcsai címre, ahol végül számla nélkül vásároltak hamis autódiagnosztikai eszközt.

A pénzügyőrök az eladó budapesti lakását is átkutatták. A lakásban 777, a szakértői vélemény alapján hamis autódiagnosztikai eszközt találtak. A hamis termékek iparjogvédelmi értéke meghaladja a 264 millió, szerzői jogi értéke az 556 millió forintot.