Videót általában illusztrációnak teszünk a cikkekbe, ám itt más a helyzet: ha tudsz angolul, és megnézed ezt a videót, akár el se olvasd a szöveget, mi is abból értettük meg, mi a Hyundai Motor Group által kifejlesztett univerzális kerékhajtási rendszer (UNIWheel) lényege.

a videó a hirdetés után indul

A klasszikus belső égésű motoros hajtásláncokban évtizedek óta nem változott a hajtáslánc elemeinek sora is szerepe: a sebességváltóból vagy differenciálműből érkező hajtás a féltengelyen keresztül jut el a homokinetikus csuklóhoz, amely nevéhez híven egységes mozgást ad tovább, azaz a feladata, hogy a kerék és a féltengely egymáshoz viszonyított szögétől függetlenül azonos fordulatszámon forgassa a kereket.

ezgif-com-video-to-gif

Azok a villanyautók, amelyek tengelyenként egy villanymotort alkalmaznak (a többség ilyen), ugyanezt a felépítést követik. Viszont ilyenkor a hajtáslánc ugyanúgy sok helyet foglal, mint a belső égésű motoroknál. A villanymotort persze be lehet építeni a kerékbe is (agymotor), mely esetben minden köztes elem kispórolható, viszont nagy lesz a rugózatlan tömeg, ami rontja a komfortot, a vezethetőséget, a stabilitást – egy szóval mindent, amit egy autótól elvárnánk.

Ez hajthatja a jövő autóit: újítás a Hyundaitól 2

A Hyundai most egy köztes megoldást dolgozott ki, mindezeket az elemeket egy komplex bolygóműves szerkezettel váltják ki. A bolygókerekek egymáshoz képest elforgó karokon helyezték el, a hajtást pedig értelemszerűen a napkeréken keresztül kapja a rendszer. A féltengely ultra rövid, a homokinetikus csukló pedig elhagyható így minden helyzetben magas hatásfokon dolgozik a konfiguráció.

Ez hajthatja a jövő autóit: újítás a Hyundaitól 3

A megoldás persze extra költséget jelent, hiszen kapásból duplázni kell a villanymotorok számát, cserébe viszont rendkívül hatékony nyomatékvektor-szabályozást kapunk, valamint felszabadítunk egy csomó helyet, ahol extra csomagtartó, vagy plusz akkucellákat helyezhetünk el – a Hyundai becslései szerint 40 liternyi pakolóhely vagy 10-20%-os hatótávolság-növekedés hozható ki a fejlesztésből.

Ez hajthatja a jövő autóit: újítás a Hyundaitól 4

Video forrása: Hyundai Motor Group