A Rolls-Royce dubaji irodájában rendelte meg a márka egy régi ügyfele az autót. Ezúttal azonban nem saját magát örvendezteti meg vele, hanem 90. születésnapi ajándéknak szánja édesapja számára. Hogy ez egyértelmű legyen, arról a műszerfali fabetétre nemesacélból berakott apa (الآب) felirat gondoskodik.

Igazgyöngyök borítják ezt az autót 1

Az autót még 2022 elején rendelték meg – ez jól érzékelteti, mennyi munkával jár kidolgozni a részleteket. A projekt kezdetén annak vezetői több alkalommal találkoztak a leendő tulajdonossal, hogy pontosan megértsék, miket kedvel, és milyen emlékezetes állomások voltak életében.

A leendő tulajdonos különleges szépségű gyöngyöket gyűjt. Ez ihlette az autó témáját –sőt, a színét is, amit a gyűjtemény legszebb darabjának tónusai ihlettek. A fényezést metál- és gyöngyházfényű rózsaszín pigmentekből keverték ki, és értelemszerűen senki más nem kaphat belőle, csak ez az ügyfél.

Igazgyöngyök borítják ezt az autót 41

A tökéletes árnyalatot és kivitelt harminc próbálkozás után találták el; a tesztpaneleket az ügyfél saját otthonában vehette szemügyre, hiszen mindegy, hogy Angliában jól mutat-e az autó, ha Dubajban fals a színe. Mivel pedig a Közel-Keletre szánták, a karosszéria különleges védőkezelést kapott, hogy ne fakítsa ki az intenzív UV-sugárzás vagy a magas hőmérséklet.

A rózsaszín festéshez igazodva a coachline és az Emily szobrocska egyaránt rózsaarany kivitelű, akárcsak a küszöbbetétek.

Igazgyöngyök borítják ezt az autót 42

Mivel a leendő tulajdonos nem maga vezeti autóját, viszont elöl szeret utazni, az első utasülés kapta a legigényesebb kidolgozást: a szín az ügyfél kedvenc kasmírszürkéje. Az ülések piros szegélyezését egyrészt a családi címer, másrészt a gyöngyök bemutatására szolgáló alátétanyag ihlette – a műszerfal diófa berakása pedig azokat a fadobozkákat idézi, amikbe a megvásárolt gyöngyöket csomagolni szokták a kereskedők.

Igazgyöngyök borítják ezt az autót 43

Ez azonban még csak a jéghegy csúcsa: hátul oldalanként 1351 gyöngydarabbal berakott asztalkákat találunk, a műszerfali óra kerete is gyöngy – a számlap és a mutatók pedig rózsaaranyból készültek. Szintén gyöngyberakásos a központi tekerőtárcsás kezelőszerv.

A projekt legszemélyesebb eleme a csillagos égboltot mintázó tetőkárpit, amelyen pontosan úgy helyezkednek el a csillagok, ahogyan az ünnepelt születése napján és helyén, kilencven évvel ezelőtt.

Igazgyöngyök borítják ezt az autót 44