A korrupciós bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásában a regionális nyomozó ügyészség szeptember 19-én, több helyszínen – az ártándi közúti határátkelőhelyen és a nagykereki autópálya-határátkelőhelyen – tartott bűnügyi akciót többek között a Terrorelhárítási Központtal közösen.

A megalapozott gyanú szerint 2022 októberében a két határrendész az ártándi határátkelőn látott el útlevélkezelői szolgálatot, amikor 23 óra körül kilépésre jelentkezett egy német rendszámú teherautó.

A sofőr átadta a határrendésznek a kiléptetéshez szükséges iratokat. A határrendész félreállította a teherautót, és közölte, hogy az iratokkal kapcsolatban annyi hiányosságot észlelt, amiért körülbelül négyezer eurónyi bírságot kellene fizetni, majd felvetette, hogy „meg lehetne oldani ezerötszáz euróval” is.

Az átlépésre jelentkező személyek vitatták, hogy a járművel és az átlépéssel kapcsolatban bármilyen szabálytalanság lenne, így fizetni nem akartak. Közölték, hogy csak 500 eurójuk van, amivel a határrendész megelégedett volna, de kezdetben ezt sem akarták átadni.

A határrendész többször elmondta, hogy kollégájával csak akkor engedélyezik a Romániába történő átkelést, ha fizetnek, majd intézkedés nélkül váratták őket. Mintegy két óra elteltével a két személy – annak ellenére, hogy a visszatartásuknak és a bírság kiszabásának nem volt jogalapja – átadott a határrendésznek háromszáz eurót és hetvenezer forintot, majd miután ezt a hivatalos személy kevesellte, további kétszáz lejt is. A határrendészek ezután átengedték a teherautót a határon, de a meghatározott átléptetési adatokat nem rögzítették a nyilvántartásban.

Az ügyészség elrendelte a két elkövető őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket, majd indítványozta letartóztatásukat.