Magyarországon 2021 őszén fixálták az üzemanyagok árát 480 forintban, ami gyorsan ellátási zavarokhoz és emiatt vásárlási korlátozáshoz vezetett. 2022. május végétől már csak a magyar rendszámú autók tankolhattak hatósági áron. A kutak leolvasták a forgalmi vonalkódját a tankoláshoz, de az adóhivatal szerint ezen adatok továbbítására, tárolására valójában nem is kötelezte őket semmi – írta az Átlátszó. A portál azt szerette volna megtudni az adóhatóságtól, hogy a beérkezett adatok alapján pontosan mennyi hatósági áras üzemanyag fogyott.

A NAV 2022. augusztusi közleményében írt a forgalmi vonalkódjának beolvasásáról. „Ha az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője rögzíti ezeket az adatokat, akkor a forgalmi rendszámról és a hozzá tartozó bizonylatról adatot kell küldenie a NAV-nak” – írta akkor a hatóság.

De úgy tűnik, az adatokat valójában senki nem küldte tovább. „A kért statisztika nem áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendelkezésére. A hatósági üzemanyagáras jogszabály a rendszám rögzítésére nem kötelezte az üzemeltetőket, az csupán egy lehetőség volt. Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetőjének akkor kellett a forgalmi rendszámról és a hozzá tartozó bizonylatról adatot küldenie a NAV-nak, ha rögzítette ezeket az adatokat. Ehhez kapcsolódó jogsértést a NAV nem tárt fel” – válaszolta most az Átlátszó közérdekű adatigénylésére az adóhatóság.

Vagyis, ha nem rögzítették az adatokat, akkor nem küldték el. Ha nem rögzítették, akkor nem is volt értelme vonalkódot olvasni. Márpedig nem rögzítették, mert akkor a NAV-nak lennének adatai, de mint kiderült, nincsenek.