Az Országgyűlés július 4-én fogadta el a jövő évi költségvetés megalapozásáról szóló törvényt, amely egyebek mellett módosította a szabálysértési törvényt is. A változások nyomán szeptember 1-jétől a pénzbírság legalacsonyabb összege 6500, legmagasabb összege 200 ezer forintra emelkedik. Előbbi eddig 5 ezer, utóbbi 150 ezer forint volt, vagyis mintegy 30 százalékos az emelés.

Az Index kiszúrta, hogy szeptember 1-jétől a közlekedési bírságok is drasztikusan emelkednek, mert módosították a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényt is, amely – egyebek mellett – 30 százalékkal megemelte a közúti közlekedés szabályait megsértőkkel szemben kiszabható közigazgatási bírságokat. A „10 ezer forinttól 300 ezer forintig” szövegrész helyébe a „13 ezer forinttól 390 ezer forintig” szövegrész lépett, ami azt jelenti, hogy szeptembertől a gyorshajtók akár 390 ezer forintos közigazgatási bírságra számíthatnak.

Az objektív felelősség intézményét 2008-ban vezették be Magyarországon, azóta a jármű üzemben tartója felelős azért, hogy

  • a megengedett legnagyobb sebességre,
  • a vasúti átjárón való áthaladásra,
  • a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire,
  • a gyorsforgalmi út leállósávjának, leállóöblének igénybevételére,
  • a behajtási tilalomra, a korlátozott övezetre (zóna), a kötelező haladási irányra,
  • a természet védelmére,
  • a díjköteles útszakaszok használatáért fizetendő, megtett úttal arányos útdíjra vonatkozó előírásokat betartsák.

A traffipaxok mérési hibahatárát idén törölte el a rendőrség, vagyis nemcsak könnyebb lesz bírságot kapni, többet is kell majd fizetni. Az objektív felelősség keretében kiszabható eddigi legalacsonyabb gyorshajtási bírság 30 ezer forint volt, ez a fentiek értelmében várhatóan 39-40 ezerre emelkedik ősszel.