Privát kollekció: így határozta meg azt a hatvankettő autóból álló sorozatot a Rolls-Royce, amelynek darabjai bár nem egyediek, azokat mégis a cég legvadabb ügyféligényeket is szemrebbenés nélkül kielégítő Bespoke részlegének művészei álmodták meg, és kézművesei készítették el.

Az autóhoz az ihletet a Kármán-vonal adta. Ez az a határ, amitől felfelé a repülőgépekre már nem hat a légkör felhajtóereje, és ha nem éri el az első kozmikus sebességet (7900 m/s), lezuhan. A föld felszínétől nagyjából 100 kilométeres, avagy 62 mérföldes magasságban húzódó határvonalat Kármán Tódor magyar fizikus, az űrhajózás alapjainak lefektetője határozta meg.

Az űr határára visz el a Rolls-Royce 1
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 2

Az űr határára visz el a Rolls-Royce

Az űr határára visz el a Rolls-Royce 28
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 29
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 30
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 31
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 32
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 33
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 34
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 35
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 36
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 37
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 38
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 39
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 40
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 41
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 42
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 43
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 44
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 45
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 46
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 47
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 48
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 49
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 50
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 51
Az űr határára visz el a Rolls-Royce 52
Fotó megosztása:

Ezen a vonalon az égbolt kékje egybeolvad a világűr feketeségével – innen a Blue Shadow, azaz kék árnyék elnevezés, és innen az autó színvilága is. Az egyedi fényezés sötétkékjéhez egy másik űrkutatáshoz kapcsolódó tónus társul: a Space Shuttle hőpajzsait hivatott idézni a selyemfényű hűtőmaszkkeret és lökhárítóbetét.

Az autó orrdíszét, azaz a Spirit of Ecstasy szobrocskát (magyarul Emily) 3D nyomtatóval készítették titánból, majd kékes lakkozást kapott, amin keresztül átsejlik a fém szerkezete. A szobor talapzatára rágravírozták a kollekció nevét, majd az írást kék tintával töltötték fel. A keréktárcsák szintén kékesfekete tónust és áttetsző lakkozást kaptak.

Az űr határára visz el a Rolls-Royce 53

A műszerfalra és az ajtópanelekre hatrétegű festéssel vittek fel a felületekre öt különböző kék árnyalatot, majd az egészet kék és víztiszta üvegszemcséket tartalmazó lakkréteggel fedték le. A műszerfalba beágyazott óra is egyedi darab.

A tetőkárpitba a Hold háromdimenziós képét hímezték, az ötféle színű fonallal dolgozó kézműves mesterek összesen negyedmillió öltést végeznek minden autóban.

Az űr határára visz el a Rolls-Royce 54

A csillagfény maradt, sőt, a perforált felület ötletét az ülésekre is átvitték: parányi lyukakkal díszítették a kárpitokat, amelyek olyan képet adnak ki, mintha az űrből szemlélnénk bolygónkat. A szárazföldet kisebb, 0,8 mm átmérőjű lyukakkal jelölték, a vizet nagyobb, 1,2 mm-esekkel, míg a vizet az érintetlen bőrfelület jelképezi. Ülésenként 75 ezer (összesen tehát 300 ezer) perforációról beszélünk, a mintázat megtervezése 14 napot vett igénybe, és mielőtt hozzáfogtak a munkához, öt próbalyuggatást végeztek, hogy végül elégedettek legyenek az eredménnyel.

Az űr határára visz el a Rolls-Royce 55

Ugyanez a mintázat jelenik meg a piknikasztalkákon, amelyek zongoralakk felülete csillogó üvegborítást kapott.

Az autókhoz különleges tartozékokat is tervezett a Rolls-Royce Bespoke részlege: beltéri takaróponyva, táskaszett, valamint az autó 1:8 léptékű makettje is szerepel a listán.

Az autót kizárólag a Rolls-Royce privát irodáján keresztül rendelhetik meg az ügyfelek – illetve rendelhették, mert előre gazdára talált mind a 62 példány.

Az űr határára visz el a Rolls-Royce 56