Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 58 személy ellen a Fővárosi Törvényszéken – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A Mozaik utcai vizsgaállomás vesztegetési botrányára még 2020 júliusában derült fény, akkor 12 kormánytisztviselőt vettek őrizetbe. Ezután az ügyészség 2021 decemberében számolt be újabb fejleményekről, melyek szerint már 56-an voltak érintettek az ügyben.

a videó a hirdetés után indul

Azt írják a vádiratban, hogy 2016-ban a hatósági műszaki vizsgáztatását végző vizsgabiztosok abban állapodtak meg, hogy korrupciós pénzt kérnek és fogadnak el a vizsgáztatási hivatali eljárásukkal összefüggésben a velük rendszeres kapcsolatban álló egyes ügyintézőktől. A járművek műszaki vizsgáztatásában meghatalmazottként eljáró, adminisztratív feladatokat végző ügyintézők a gördülékeny vizsgáztatásért rendszeresen fizettek a vizsgabiztosoknak alapdíjnak tekinthető, 5 ezer forintos vesztegetési pénzt, amit műszaki hibák esetén további összeggel egészítettek ki.

A 39 ügyintéző közel 58 ezer autó levizsgáztatásáért így mintegy 300 millió forint kenőpénzt adott át 16 vizsgabiztosnak. A vizsgabiztosok a feketén szerzett pénzt elosztották egymás között, naponta több tízezer forinttal gazdagodva.

Négy, a vizsgaállomáson dolgozó hivatalos személy a hallgatásért cserébe szintén részedést kapott az összegből. Később az aktív vesztegetők közül egy ügyintéző, míg a hivatalos személyek közül többen tettek feltáró jellegű, beismerő vallomást.

Balatoni ingatlant is foglaltak le

Letöltendő börtönbüntetést, több millió forintos pénzbüntetést, végleges hatályú közszolgálati jogviszonyhoz kötött foglalkozástól eltiltást és vagyonelkobzást kért vádiratában az ügyészség a vizsgabiztosokra. A korrupcióban közreműködő ügyintézők többsége eközben egy-két millió forintos pénzbüntetésre számíthat.

A vagyonelkobzás során a hivatalos személyektől és hozzátartozóiktól lefoglaltak és zár alá vettek minden, az igazolható jövedelmi viszonyaikhoz képest aránytalan vagyonelemet. Volt több olyan kormánytisztviselő, akinek balatoni ingatlanát, illetve nagyobb értékű új autóját érintette az intézkedés, de szinte mindegyiküknél találtak készpénzt és értékpapír- vagy befektetési számlán lévő, több milliós megtakarítást is.