A Központi Nyomozó Főügyészség további bizonyítékok beszerzése céljából kedden összehangolt akciót hajtott végre, motozások, kutatások, gyanúsítotti kihallgatások történtek, és ezek eredményre is vezettek. Ennek része lehetett a Mozaik utcai hatósági vizsgaállomáson történt akció is.

A megalapozott gyanú szerint 2020 januárja előtt a közúti közlekedésben részt vevő járművek műszaki vizsgáztatását végző kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők több járműkereskedelemmel foglalkozó személlyel abban állapodtak meg, hogy „rendszeresen jogtalan anyagi előnyt kérnek, illetve fogadnak el gépjárművek műszaki vizsgáztatásával összefüggésben.”

A korrupciós kapcsolatrendszerben érintett kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők – a hivatalos ügyintézési díjon túl – a jármű kategóriájától és a szabálytalanság mértékétől függően fogadtak el vesztegetési pénzt a kereskedőktől a soron kívüli vizsgáztatásáért vagy a vizsgák során felmerülő szabálytalanságok figyelmen kívül hagyásáért, ezzel naponta több tízezer, esetenként akár százezer forintos nagyságrendű gazdagodást elérve.

Az akció végrehajtásában közreműködtek a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség munkatársai.

A kutatások során jelentős mennyiségű készpénzt foglaltak le, és több ingatlant, autót, valamint bankszámlát vettek zár alá a hatóságok, összesen kb. 250 millió forint értékben. Az ügyészség 12 kormánytisztviselő őrizetét rendelte el, és 11 személy esetében indítványozza a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelését.

Az MTI azt írta, hogy 20 főt gyanúsítanak korrupcióval.