Bár jellemzően az átlagdíjak állnak a biztosítási hírek középpontjában, az év vége apropóján a biztosítási legekről készített összeállítást a Netrisk, amely a még élő, vagy az idén megkötött szerződések alapján mutat be érdekes adatokat az autóbiztosítások piacáról.

Mind közül talán a legérdekesebb a kötelező felelősségbiztosításokkal kapcsolatos: a legrégebbi, élő kötelezővel rendelkező autót 1923-ban gyártották, azaz jövőre ünnepli a 100. születésnapját. A casco esetében a legöregebb autó évjárata 1989-es, de egy 2021-es Mercedes is kiemelkedik a mezőnyből: ennek az éves casco biztosítási díja majdnem 1,9 millió forint, ez havi átlagban több mint 158 ezer forintos tételt jelent. A legidősebb, cascós autótulajdonos 92 éves, a legfiatalabb pedig 18 éves, míg a kgfb szerződéseknél 16 és 97 év közöttiek a szerződéssel rendelkezők.

A márkákat nézve, a kgfb szerződéseknél az Opel áll a márkarangsor élén, majd a Suzuki, a Ford és a Volkswagen következik. A casco biztosításoknál a Suzuki a listavezető, a második a Ford, megelőzve a Toyotát és az Opelt.

„A ranglista eredménye nem meglepő, hiszen ezek a legelterjedtebb autómárkák Magyarországon. A hivatalos adatok szerint a tavalyi több mint 4 milliós autóállomány 52 százalékát adják ezek a márkák. Az autóárak és a szervizköltségek emelkedése, valamint a fokozódó autóforgalom miatt egyébként a személygépkocsik kgfb átlagdíja is emelkedett idén, 47 292 forintra a 2021-es 47 035 forintról” – mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.