Közel egymillió autósnak, köztük majdnem félmillió magánszemélynek kell eldöntenie napokon belül, szeretne-e biztosít váltani 2023-ra. Amennyiben igen, december 1-jén éjfélig van lehetőségük elküldeni a felmondó nyilatkozatot jelenlegi biztosítójuk felé – figyelmeztet cikkében a Bank360.hu.

Ugyan 2010 óta a jármű adásvételének időpontja határozza meg a biztosítási szerződés évfordulóját, az 5,8 milliónál is több kgfb-szerződés közül 925 ezer továbbra is érintett az év végi fordulóban, köztük 497 ezer magántulajdonú gépkocsi üzembentartója.

Mint arról korábban a Vezess beszámolt, az idei infláció a biztosítási díjakon is éreztette hatását, ami – az átlagdíjak viszonylatában – 15 százalékos emelkedést jelent.

Már november első felében megkapták az autósok mostani biztosítójuk jövő évi ajánlatát – hogy elfogadják-e, arról értelemszerűen szintén december 1-jén, vagyis jövő hét csütörtökön éjfélig kell döntést hozniuk. A Bank360.hu ajánlása szerint az ajánlatot akkor is érdemes átnézniük az érintetteknek, ha alapvetően elégedettek biztosítójukkal, mert az éves díjak közötti eltérések akár több tízezer forintos nagyságrendűek is lehetnek.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást nem szabad félvállról venni, mivel annak hiányában lényegesen nagyobb büntetést fizettetnek meg. Amennyiben pedig valaki biztosítót vált, december 31-ig kell új szerződést kötnie egy másik társasággal.