Mint arról a Vezess beszámolt, november 21-étől, vagyis hétfőtől a Mol mintegy 250 benzinkutat hagy üzemanyag nélkül. Bár az állami olajcég szerint átmeneti állapotról van szó, az is nehéz helyzetbe hozza a hálózathoz nem tartozó benzinkutakat, ezáltal pedig a kisebb települések üzemanyag-ellátása veszélybe kerülhet.

Az Index a Független Benzinkutak Szövetségétől (FBSZ) megszerezte azon települések listáját, ahol üzemanyaghiány alakulhat ki a Mol bejelentése után:

Aba, Baja, Bakonycsernye, Balassagyarmat, Berettyóújfalu, Berhida, Besenyőtelek, Demecser, Fehérvárcsurgó, Gödöllő, Gyöngyös, Hajdúböszörmény, Hercegszántó, Kiskunfélegyháza, Lajosmizse, Molnaszecsőd, Nagytarcsa, Nyírbogdány, Nyíregyháza-Sóstófürdő, Nyírkárász, Nyírpazony, Pörböly, Pusztaszabolcs, Sárszentmihály, Szászvár, Szentantalfa, Szigetszentmárton és Tápióbicske.

Témába vág, hogy a napokban több független benzinkút is teljesen minimálisra szorította a (hatósági áron) tankolható üzemanyagmennyiséget: Balassagyarmaton például olyan töltőállomás is akad, ahol 1, azaz egy litert lehet vásárolni. Ennek oka, hogy az üzemeltetőknek havonta akár több millió forintos veszteséget okoz a benzinárstop.

Lényeges árkülönbségről van szó, hiszen amíg a hatósági ár a magánszemélyek, a taxisok és a mezőgazdasági járművek számára 480 forintos árat biztosít, a piaci ár ennél lényegesen magasabb. Még úgy is, hogy a héten két lépcsőben csökkent a 95-ös benzin, illetve a gázolaj átlagára, literenként 667, illetve 732 forintért érhető el.