Az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium által közzétett bejelentés szerint a Toyota nem indítja újra a gyártótevékenységeket szentpétervári üzemében, írja az Automotive News Europe.

Újabb autógyártó vonul ki Oroszországból 1

A Toyota 2007 decemberében nyitotta meg 38 milliárd orosz rubeles beruházási értéket képviselő oroszországi gyárát, ahonnan a helyi piac mellett több volt szovjet tagköztársaság, így Fehéroroszország, Kazahsztán és Örményország piacait is kiszolgálták. Az üzem maximális gyártókapacitása évi 100 000 autó volt; a Toyota a Camry szedánt és (2016 óta) a RAV4 szabadidőjárművet gyártotta itt. Tavaly a két típusból összesen bő 80 ezret gyártottak, ebből valamivel több mint 70 ezret az orosz piacon értékesítettek.

A Toyota még márciusban szüntette be oroszországi gyártását, miután az Ukrajna ellen indított háború közvetlen és közvetett hatására gyakorlatilag működésképtelenné vált a régió beszállítói hálózata. Ekkor oroszországi importtevékenységeit is felfüggesztette a Toyota.

Újabb autógyártó vonul ki Oroszországból 11

Mivel a gyártáshoz szükséges alkatrészek megbízható szállítását a mai napig nem sikerült biztosítani, a Toyota úgy döntött, végleg bezárja az üzemet. Az illetékes minisztérium jelentése szerint a Toyota minden társadalmi kötelezettségvállalásának eleget tesz, az elbocsátott alkalmazottakat bőségesen kárpótolja, értékesítési, karbantartási és ügyfélkapcsolati hálózatát pedig teljes egészében fenntartja.

A térségi és országos hatóságok már megkezdték a létesítmény hasznosítására vonatkozó tervek kidolgozását.

Újabb autógyártó vonul ki Oroszországból 12