18,5 milliárdos támogatást ad az állam a kisbenzinkutaknak, jövő hétre ígérik a kifizetést – jelentette be az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, Nobilis Márton.

Nobilis hozzátette, a program lebonyolítója még ezen a héten megnyitja az igénylés lehetőségét, a pályázók augusztusra hozzájuthatnak az újabb támogatáshoz. Idén márciusban vezették be a kisbenzinkutak támogatásának programját, a benzinkutak literenként 20 forint támogatást kapnak – ezt nem kell visszatéríteniük.

A Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke, Egri Gábor is jelen volt a bejelentésen. Az FBSZ közleményében később azt közölte, leültek tárgyalni az államtitkárral, a végén pedig “ígéretet kapott az FBSZ, hogy a támogatási kérelmek befogadása a héten megtörténik, és a kifizetések a jövő héten megkezdődnek”.

Az FBSZ délután 3-ra ülést hívott össze, hogy kialakítsák álláspontjukat a bejelentésről. Ezzel egy időben kezdeményezték a Mol ügyvezetésével a kapcsolatfelvételt a vidék jobb üzemanyag-ellátása érdekében. Az FBSZ tagjai nemrég a békés tiltakozás jegyében, az ellátási hiányok, bizonytalanságok és a ki nem fizetett anyagi támogatások miatt augusztus 19-20-án az üzemanyag-kiszolgálás szüneteltetése mellett döntöttek.

Szombaton Egri azt nyilatkozta, ha megkapják a júliusra esedékes, literenként 20 forintos állami támogatást, akár el is állhatnak majd a tervezett munkabeszüntetéstől – írta a Telex.