Vádat emeltek a Wallisnál történt visszaélések ügyében, amelyek nyomán még 2020 februárjában kezdett nyomozásba a BRFK – értesült a 24.hu.

A portál által feltárt történet lényege az, hogy 2019 nyarától kezdve mintegy fél éven át, összesen 25 autóval történtek tisztázatlan dolgok a Wallis Könyves Kálmán körúti telephelyén, ahol a cég használtautó-kereskedése található. A belső nyilvántartás szerint a meglévők mellett még 24 autónak kellett volna ott állnia a kerítéssel körbevett, sorompóval, kamerával és őrbódéval felszerelt parkolóban, csakhogy nyomuk sem volt. Hosszú időn át nem volt világos, mi történt pontosan, az érintett kocsikat lefoglalták a tulajdonosoktól, és ezeket sokáig egy rendőrségi telepen tartották.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség most vádat emelt egy férfi ellen, aki értékesítői munkája közben százmilliókat sikkasztott. A vádirat szerint a 27 éves férfinak munkaköréből kifolyólag joga volt a gépkocsikat átadni a vevőknek, és tőlük a vételárat készpénzben átvenni, amit azonban köteles lett volna a házipénztárba vagy a cég bankszámlájára befizetni. A férfi 2019 áprilisa és 2020 januárja között úgy értékesített 24 járművet, hogy azok – összesen több mint 223 millió forintos – vételárát elsikkasztotta, megkárosítva így az értékesítő céget.

Az autókat (főleg BMW-ket) az esetek többségében átírták a jóhiszemű vásárlók nevére, azonban a vádlott az átvett összegeket nem fizette be munkáltatójának, hanem azokból magának vásárolt autókat, nagy értékű műszaki cikkeket és ruhákat, valamint eljátszotta kaszinóban és online sportfogadáson. A vádnak tárgya még egy eset, amikor a vádlott 8 millió forint vételárat úgy vett át egy gépkocsiért, hogy azt ígérte, hogy az ügyintézési határidő miatt egy hét múlva jelentkezik, azonban a vételárat ekkor is magára költötte, a gépkocsit pedig nem adta át.

A férfival szemben különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás miatt emeltek vádat. Az ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a vádlottat börtönre ítélje, és tiltsa el a közügyek gyakorlásától.

További részletek a 24.hu cikkében.