Az 55 éves sportember padovai otthonában kedden kigyulladtak a tetőn lévő napelemek, a kiérkező tűzoltók gyorsan megfékezték a lángokat. Csakhogy mivel a napelemek a Zanardi életben maradásához szükséges gépeket látták el, visszaszállították a vicenzai klinikára, ahol korábban sokáig ápolták.

Zanardi 2020 júniusában egy kézzel hajtott, háromkerekű járművel (handbike-kal) verseny közben összeütközött egy szembejövő teherautóval, és súlyos fej-, arc- és szemsérüléseket szenvedett. A baleset után hetekig lélegeztetőgépen volt, mesterséges kómában tartották, majd többször megoperálták az arcát és a koponyáját is. Egy évvel ezelőtt a felesége közölte, hogy a sportoló képes kommunikációra, de még mindig nem tud beszélni.

Zanardi ismert autóversenyzőként 2001-ben egy németországi futamon olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy mindkét lábát amputálni kellett. A saját maga által tervezett protézis segítségével megtanult újra járni, majd túraautóban is versenyzett. Ezt követően talált új kihívásként a kézi hajtású kerékpárra, amelyben négy paralimpiai bajnoki címet nyert: kettőt 2012-ben Londonban, kettőt pedig 2016-ban Rióban.