Az észak-amerikai Samson Fly  idestova tizennény éve fejleszti elektromos repülő autóját: egy kétüléses, háromkerekű járgányt, amelyből svájci bicskaként hajtogathatók ki a szárnyak – ezért is kapta az autó a Switchblade, azaz rugós kés nevet.

Felszállásra kész a hibrid repülő autó 1
Felszállásra kész a hibrid repülő autó 2

Felszállásra kész a hibrid repülő autó

Felszállásra kész a hibrid repülő autó

Felszállásra kész a hibrid repülő autó 7
Felszállásra kész a hibrid repülő autó 8
Felszállásra kész a hibrid repülő autó 9
Felszállásra kész a hibrid repülő autó 10
Fotó megosztása:

Autóként üzemeltetve meglehetősen dinamikusan vezethető a járgány. Háromhengeres,1,6 literes motorja 190 lóerőre képes, ám ez nem a kerekeket, hanem egy generátort hajt meg: a szerkezet ugyanis villanymotoros, végsebessége meghaladja a 200 km/órát. Közúton és garázsban nagyjából annyi helyet foglal, mint egy nagyobb személyautó: a jármű teljes hossza 5,1 méter, szélessége pedig 1,8 méter, mivel szárnyait behúzva képes szállítani.

A manapság divatos, drónként fel- és leszálló járművekkel szemben a Samson Switchblade a klasszikus módon képes csak a levegőbe emelkedni: 335 méteres kifutópálya elég ahhoz, hogy felszálljon. 125 literes üzemanyagtartálya 724 kilométeres hatótávolságot ígér, majd 213 méteren képes biztonságosan leszállni. A szerkezet utazósebessége  257 km/óra.

Az autó ára várhatóan 150 ezer dollártól, azaz 58 millió forinttól indul majd, bár addig még rengeteg fázison kell túljutnia a projektnek.