Az Európai Bizottság hétről hétre közzéteszi azt a listát, amelyen az Unió tagországaiban frissen visszahívott tartós fogyasztási cikkek – köztük az autóipari visszahívások is – szerepelnek. Az egyes visszahívásokban érintett típusokat, a problémás gyártási időszakot, valamint a hiba vázlatos leírását az alábbi (csak illusztrációként szolgáló) képek alatt találod meg. Az alább leírtak természetesen csupán vázlatosan ismertetik a problémák jellegét; ha felmerül a gyanú, hogy autód (motorod, traktorod, buszod…) érintett, mindenképp fordulj a forgalmazóhoz, ilyen esetekben ő a tuti tudás forrása.

Európai visszahívások 2022. 30. hét

Villanyautók, hibridek gyulladhatnak ki 1

Mercedes-Benz GLE-osztály
A visszahívásban érintett modellek gyártási dátuma: 2019.04. – 2021.11.
A plug-in hibrid kivitelek esetén a 12 V-os elektromos hálózat egyik kábelét nem megfelelő csavarkötéssel rögzítették. Ez a csatlakozáson megemelheti az ellenállást, ami fokozott melegedéssel és tűzveszéllyel járhat.

Villanyautók, hibridek gyulladhatnak ki 2

Maserati Levante
A visszahívásban érintett modellek gyártási dátuma: 2021.08-09.
A kínálat legkisebb, kétliteres mild hibrid hajtásláncánál a 48 V-os villanymotorra nem megfelelően erősítették rá a földkábeleket. Ez elektromos hibákat, szikrázást és égett szagot eredményezhet, és nem kizárható a tűzveszély sem.

Villanyautók, hibridek gyulladhatnak ki 3

Bluebus 12M IT3
A visszahívásban érintett modellek gyártási dátuma: 2020.10. – 2022.01.
Az elektromos hajtású busz lítium-fém-polimer (LMP) akkumulátorcellái között nem megfelelően elhelyezett szigetelő réteg rövidzárlatot, az pedig fokozott tűzveszélyt eredményezhet.