Jövő héten kezdődik az új formátumú rendszámok kiadása Magyarországon, ezzel kapcsolatban adott ki egy tájékoztatót a Technológiai és Ipari Minisztérium a Facebookon.

Sok újdonságot nem tartalmaz a szöveg, a minisztérium azonban megválaszolt egy sokakat foglalkoztató kérdést is a robogók rendszámozásával kapcsolatban. A minisztérium szerint ez aránytalan költségeket és túl sok bürokratikus terhet jelentene a tulajdonosok számára.

Régóta napirendben van a segédmotoros kerékpárok rendszámosítása, ezt nem lehetett volna most meglépni?

A két- és háromkerekű segédmotoros kerékpárok hatósági nyilvántartásba vétele és jelzésekkel történő ellátása aránytalan költséget és bürokratikus terhet jelentene a járművek tulajdonosainak. A forgalomba helyezéshez kapcsolódó műszaki vizsgálat és a rendszámkiadás a jármű műszaki jellemzőitől függően, nagyságrendileg legalább 20 ezer forintba, de akár annak többszörösébe is kerülhetne. A használatban lévő segédmotoros kerékpárok jelentős részének piaci értéke ennél alacsonyabb, így sok esetben előfordulhatna, hogy drágább lenne a rendszámtábla megszerzése, mint maga a jármű. Szintén komoly nehézséget okozhatna a már meglévő segédmotoros kerékpárok tulajdonjogának igazolása – írta a minisztérium.

Szóval ezért nem lesznek rendszámok a hazai robogókon, talán soha…