A fővárosi II. kerület polgármestere, Őrsi Gergely a közösségi oldalán tett bejegyzése szerint hosszas egyeztetések után sikerült megegyezni mindhárom elektromosroller-kölcsönző szolgáltatóval, amely szerint kötelesek lesznek gondoskodni arról, hogy az általuk kölcsön- vagy bérbeadott e-rollerek a telephelyen kívül kizárólag a kerületi mobilitási pontokon legyenek leállíthatóak.

A polgármester kommentárja szerint mindenki bosszankodott már az útban lévő, hanyagul eldobott rollerek miatt. Van, hogy az egész járdát elfoglalják, van, hogy egyszerre akadályoz biciklist, babakocsist és autóst. 

Miután 2021 decemberében rendeletet hoztak arról, hogy a mobilitási pontok segítségével rendezik az eldobált rollerek ügyét, a héten elkezdődhetett az első 19 mikromobilitási pont kijelölése a kerületben, amik a közösségi rollerek tárolására szolgálnak majd.

Hamarosan a felfestések mellé több helyen, ahol indokolt, támaszokat is építenek. A szolgáltatók a veszélyhelyzetet követően területfoglalási díjat fizetnek a mikromobilitási pontok után – ha pedig egy rollert nem a mikromobilitási pontokon helyeznek el, szankcionálni fogják. A türelmi idő letelte után elszállítják, szankcionálják, és a szolgáltató fizet.

A polgármester bízik benne, hogy a szabályozás segítségével megszűnik az elhagyott rollerek okozta káosz.

Azzal, hogy a II. kerület megoldást keresett a problémára a folyamat csak elindult, hamarosan hasonló zónák kijelölése várható Budapest többi részén is.