Az Európai Bizottság hétről hétre közzéteszi azt a listát, amelyen az Unió tagországaiban frissen visszahívott tartós fogyasztási cikkek – köztük az autóipari visszahívások is – szerepelnek. Az egyes visszahívásokban érintett típusokat, a problémás gyártási időszakot, valamint a hiba vázlatos leírását az alábbi (csak illusztrációként szolgáló) képek alatt találod meg. Az alább leírtak természetesen csupán vázlatosan ismertetik a problémák jellegét; ha felmerül a gyanú, hogy autód (motorod, traktorod, buszod…) érintett, mindenképp fordulj a forgalmazóhoz, ilyen esetekben ő a tuti tudás forrása.

Európai visszahívások 2022. 17. hét

Vadonatúj autók futóműve eshet szét 1

Lexus NX
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2021.04. – 2022.01.
Az első lengéscsillapítók bekötésének karosszériához történő hegesztése során kimaradt néhány varrat. Ennek hatására a többi hegesztési varrat, illetve a vázszerkezet megrepedhet, illetve eltörhet, aminek következtében a lengéscsillapító elválhat a karosszériától, instabillá téve a gépkocsit.

Vadonatúj autók futóműve eshet szét 2

Honda Accord / Fit / Civic (USA magánimport)
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2005.08. – 2014.11.
A féltengelyeken alkalmazott kenőanyag lebontja a féltengelyek védőrétegét, ezért az alkatrészeket jobban károsítja az útról felverődő törmelék. Az utak jégmentesítésére szolgáló anyag a féltengelyek sérült részeiben megülve korróziót idézhet elő, aminek hatására nagy terhelés alatt eltörhetnek a féltengelyek.

Vadonatúj autók futóműve eshet szét 3

Škoda Octavia / Superb
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2019.01. – 2022.02.
Hibás biztosíték miatt kisülés történhet az utastérben, ami tüzet és/vagy balesetet idézhet elő.

Vadonatúj autók futóműve eshet szét 4

BMW X5 PHEV
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2020.01. – 2021.02.
Gyártás közben szennyeződés került az akkumulátorba. Ez teljes feltöltés esetén rövidzárlatot okozhat, ami tüzet és/vagy balesetet idézhet elő.