Nehéz fogódzót találni a Lincoln legújabb elektromos tanulmányautóján. A rövid orr kompakt autóhoz illene, a hatalmas tengelytáv fölé azonban hosszasan elnyújtózó, erősen lejtő tetővonal feszül, a kicsúcsosodó far pedig szokatlanul szimmetrikus sziluettet mutat… A szokatlan arányokra magyarázatot adhat, hogy a Lincoln egyre inkább Kínát tekinti fő piacának, valamint hogy az elektromos architektúra, amely a tanulmányautó alapját adja, műszakilag lehetővé teszi ezeket a formai megoldásokat – márpedig ha lehetséges, miért is ne kísérletezzenek vele a dizájnerek?

Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 1
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 2

Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója

Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 23
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 24
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 25
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 26
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 27
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 28
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 29
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 30
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 31
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 32
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 33
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 34
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 35
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 36
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 37
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 38
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 39
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 40
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 41
Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 42
Fotó megosztása:

Ha azonban elmerülünk a részletekben, rögtön jelentőségét veszíti a kissé aránytalan karosszéria. A Lincoln Star ugyanis sok autóipari alapigazságot újraértelmez: tetőoszlopai például átlátszóak, vagy legalábbis fényáteresztőek, a B és C oszlopok pedig gyakorlatilag nem is léteznek, így az utasok akadálytalanul tekinthetnek körbe a világban.

Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 43

A csomagtartó például nem csomagtartó, hanem egy kinyitható kanapé, ahonnan megállás után folytathatjuk a szemlélődést. A poggyászokat az orrban helyezhetjük el – ez nem probléma az elektromos autóknál –, méghozzá egy üvegfedél alatt. A jobb hozzáférés érdekében a komplett orr fiókként kihúzható, alatta mozgatható polcokon helyezhetjük el a csomagokat.

Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 44

A vezető előtt a műszerfal teljes szélességében egyetlen hatalmas kijelző húzódik, kiegészítve egy kisebb, központi monitorral, ami alól polc húzható ki. A Lincoln komolyan vette az egypedálos vezetést (azaz amikor a gázpedál felengedésével intenzíven lassítani kezd az elektromos jármű), a Star Concept egyetlen pedált kapott, azt is átlátszó akrilból – igaz, a felület kétharmadánál húzódó, függőleges osztás arra enged következtetni, hogy differenciált nyomásérzékelőket szereltek a pedálba, így valójában hagyományosan is fékezhető az autó.

Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 45

A hátsó üléssoron kihúzható lábtámaszok, valamint hűtőfiók szolgálja a teljes kikapcsolódást; az ottománok tárolórekeszt rejtenek, amelyben elfér egy pár kényelmes papucs. A hátrafelé nyíló oldalajtókban nem egyszerű zsebet találunk, hanem olyan védőtokot, amely a benne elhelyezett tabletek, hordozható számítógépek vezeték nélküli töltésére is alkalmas.

Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 46

A bevezetésben említett, varázslatos hangulathoz már ennyi is elegendő volna, azonban három előre programozott hang-, fény- és illatcsomag is rendelkezésre áll. A ’tengerparti reggel’ a hullámverés hangjával, a tengervíz illatával, a napfelkelte színeivel varázsol el; a ’tudatos életteliség’ élénkítő hangokkal, absztrakt formák kivetítésével és virágillattal pezsdít fel; míg az ’esti kikapcsolódás’ a csillagos égbolt képeit vetíti ki, fenyőillattal és megnyugtató zenei aláfestéssel társítva.

Terápiás utazógép a Lincoln luxusterepjárója 47

Az alábbi két videó segít megérteni, hogy működnek a Lincoln Star tanulmányautó innovatív megoldásai. Ha nem indul el magától a film, kattints a képekre!

a videó a hirdetés után indul

a videó a hirdetés után indul