Továbbra sem üzemelnek az autógyárak teljes kapacitással, így változatlanul hosszúra nyúlik az új autók kiszállítási ideje világszerte. Ennek köszönhetően óriási az érdeklődés a használt autók iránt: a Datahouse adatai alapján 2022 első negyedévében 12 százalékkal több négykerekűt, összesen 221 ezer autót vásároltak másodkézből Magyarországon a tavalyi év hasonló időszakához képest. Mivel nincs utánpótlás, a kínálat hónapról hónapra csökken, így a használt autók ára jelentősen, bizonyos modellek esetében akár 15-20 százalékkal nőtt – áll a Das Weltauto közleményében.

A tavalyi rekordévnek számított a használtautó-piacon, soha annyi autó nem cserélt gazdát hazánkban, mint 2021-ben. A jelenlegi érdeklődést látva 2022-ben újabb csúcseredmény születhet. Jelentős problémát jelent azonban, hogy nincs utánpótlás a kínálatban, így kevés minőségi használt autó érhető el Magyarországon, ráadásul azok is pillanatok alatt elkelnek. Előfordulhat olyan eset, hogy egy két évvel ezelőtt újonnan vásárolt autó jelenleg többet ér az újkori áránál.

A hazai szűkülő használtautó-kínálatnak köszönhetően nőtt az érdeklődés az importautók iránt, az első negyedévben ugyanis több mint 35 ezer négykerekű érkezett a határon túlról, amely szintén 12 százalékkal több a 2021 első negyedévében regisztrált mennyiséghez képest. A külföldről érkező gépjárművek azonban nem segítik a hazai autóállomány fiatalodását, mivel 67 százalékban tíz évnél idősebb modellek érkeztek Magyarországra. A határon belüli átírások esetében még rosszabb a helyzet: a magyarok 76 százalékban vásároltak olyan autót, amelynek a gyártási éve 2012-es, vagy annál korábbi.

A használtautó-piacon 2022 első három hónapjában legtöbben alsó-közép-, kisautó- vagy felső-középkategóriájú modelleket vásároltak, de népszerűek voltak az egyterű modellek is. A legkeresettebb márkának az Opel (25 961 autó), a Volkswagen (21 817) és a Suzuki (19 264) számított. A prémiummárkák közül az Audi, a BMW és a Mercedes is a legjobb tízben végzett.

A típusok rangsorát az Opel Astra vezeti a Suzuki Swift és a Ford Focus előtt, közvetlenül megelőzve a Volkswagen Golfot és a Passatot. A legjobb tízbe a Škoda Octavia és a Volkswagen Polo is befért. A használt autók iránt a legélénkebb kereslet Budapesten és Pest megyében volt, a legkevesebben Nógrád megyében és Tolna megyében vásároltak használtan négykerekűt.