Bő egy évtizedig volt a szupersportkocsi-piac egyik legvágyottabb típusa a Lamborghini Aventador, ám az olasz gyártó tavaly nyáron bejelentette, hogy az LP 780-4 Ultimae szériával elbúcsúztatja a 2011-ben bemutatott modellt.

A 600 darabos (350 kupé, 250 roadster) búcsúszéria legeslegutolsó darabját különleges módon kívánják eladni, a végső példányt árverésen értékesítik, ráadásul a lehető legmodernebb, legfelkapottabb extra is jár majd hozzá.

A 6,5 literes V12-essel szerelt, négy hajtott kerekén keresztül 780 lóerőt az aszfaltnak küldő, 355 km/órás végsebességre képes, átmenetes kék-fekete fényezésű Aventador az RM Sotheby’s-nél kerül majd kalapács alá, ám az érdeklődők nem pusztán az egy korszak lezárását jelentő járgányra, hanem a hozzá járó, egyedi NFT-re is licitálnak.

Egyedi extrával adják az utolsó Lamborghini Aventadort 2

Az elmúlt egy évben kezdett őrületes – és a laikusok számára teljesen érthetetlen – pörgésbe az NFT (non fungible token – nem helyettesíthető zseton), ami alapvetően egy általában valamilyen digitális műalkotáshoz – ami lehet akár néhány pixeles majomrajz is, sőt, ezek a legmenőbbek! – kapcsolódó, blockchainben tárolt, tulajdonjogot igazoló virtuális pecsét.

Az utolsó Aventadorhoz azért nem valami gagyit csapnak hozzá pusztán a trendiség kedvéért: a marsi tájba álmodott autó grafikája Krista Kim képzőművésztől származik (az ő ötlete volt az átmenetes fényezés is), míg a zenei aláfestés a világhírű DJ-producer, Steve Aoki munkája lesz.

Egyedi extrával adják az utolsó Lamborghini Aventadort 3

A Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae ára 500 ezer dollárnál (kb. 173 millió Ft) kezdődik, ám az árverésre szánt, utolsó példány minden bizonnyal sokmilliós, akár hét számjegyű összeget ér majd el az április 21-én záruló aukción.

a videó a hirdetés után indul