Vásárlói roham várható idén az elektromos járművek piacán – mutat rá az EY 13 országban (Ausztrália, Kanada, Kína, Németország, India, Olaszország, Japán, Új-Zéland, Szingapúr, Dél-Korea, Svédország, Egyesült Királyság és az Egyesült Államok), összesen több mint 9000 fogyasztó bevonásával készült nemzetközi felmérése.

Tízből négy (41%) potenciális vevő elektromos autót vásárolna idén a globális kutatás eredményei szerint. A válaszadók háromnegyede (78%) leginkább környezetvédelmi okokból választana ilyen típusú járművet. Sőt, több mint felük (53%) kötelességének érzi, hogy így is csökkentse a saját ökológiai lábnyomát. A megkérdezettek kétharmada (64%) akár felárat is fizetne egy elektromos járműért.

A tanulmány alapján az e-mobilitás előretörését jelentősen hátráltatja a jelenleg még kiépítetlen infrastruktúra. Ez az egyik legfőbb (34%) érve azoknak, akik még hagyományos meghajtású jármű beszerzése mellett döntenek. A válaszadók meghatározó része (47%) szerint nincs elég töltőállomás ahhoz, hogy valaki nyugodt szívvel elektromos alternatívára váltson. A már villanyautó-tulajdonosoknak is elsősorban a töltőpontok hiánya (84%) és az alacsony töltési sebesség (78%) jelenti a legnagyobb problémát.

A kutatásban megkérdezett vásárlók többségének fontos, hogy járműve mindig kéznél legyen (56%), és úgy vélik, a saját gépkocsi nyújtja a legnagyobb biztonságot és kényelmet (52%) számukra. A tanulmány szerint amíg a magáncélú utazás aránya várhatóan visszatér a járvány előtti szintre, addig az autóval munkába járás gyakorisága a jövőben 14 százalékkal csökken, ami a home office elterjedésével magyarázható.