A Nagy-Britannia déli partjainál fekvő Wight-sziget az ország legnagyobb, egyben második legnépesebb szigete. Általában a csodálatos természeti látnivalók és az Unesco által védettnek nyilvánított élővilág vonzza ide a látogatókat, a napokban azonban egy jóval ellentmondásosabb látványosság miatt került be a hírekbe.

Valaki ugyanis feltörte a szigeten működő elektromosautó-töltőhálózat vezérlőrendszerét, és illetlen képeket jelenített meg a töltőpontokon található, azok kezelésére szolgáló érintőképernyőkön.

A lakossági bejelentést követően a hálózatot üzemeltető önkormányzat elhárította a fertőzést, és helyreállította a képernyők tartalmát, így azokon ismét a szolgáltató saját weboldala jelenik meg.

A hekkerek közvetlenül egy pornográf weboldalt linkeltek be a képernyőkre. Legalább három töltőpontról jelentették a támadást, de elképzelhető, hogy több helyen is megjelent a kéretlen erotikus tartalom. Az érintett töltőpontok közös jellemzője, hogy azokat korábban egy másik szolgáltató kezelte, a közelmúltban azonban egy új hálózatot bízott meg a fenntartásukkal az önkormányzat.

A támadás után most az önkormányzat dolgozói megfigyelik a töltőpontokat, illetve eltávolították azokról az egyes állomásokhoz online hozzáférést biztosító linkeket.

Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images