Megbírságolták egy Mini Countryman tulajdonosát az Egyesült Királyságban, amiért a megengedett 90 perc helyett több mint két órára az egyik Lidl-parkolóban elhelyezett EV-töltőn hagyta az autóját. Felelősségét elismerte a sofőr, ugyanis a táblán valóban szerepelt az erre vonatkozó figyelmeztetés – írja a Gloucestershire Live.

Max Wilkinson cheltenhami tanácstag azért döntött úgy, hogy nagybevásárlás közben tölti fel négyéves plug-in hibridjét, mert olyan utcában él, ahol nincs töltőállomás, az otthoni elektromos hálózatról pedig nem tudja megoldani a töltést. Kifogásolta ugyanakkor, hogy a nyilvános állomást nem tudja addig használni, amíg a töltöttség el nem éri a maximális szinten: több mint két óra alatt csupán félig sikerült feltöltenie az akkumulátort.

90 fontos (kb. 40 ezer forintos) bírság fogadta így a férfit, mire végzett a bevásárlással, és mivel nem olvasta el a táblán az apróbetűs részt.

„Kifizettem a büntetést, a rendőrség teljesen korrekt volt az eljárás során. Az viszont logikátlan, hogy a villany- és hibridautó-tulajdonosok nem parkolhat annyi ideig, ami a teljes töltöttséghez szükséges. Úgy gondolom, a vállalatnak ezt egyértelműen kellene jeleznie az applikációban vagy magán a töltőn” – fejtette ki álláspontját Wilkinson.

„A mostani esettel világossá vált számomra, hogy a gloucestershire-i tanácsnak mihamarabb gondoskodnia kellene az elektromos autók utcai töltőinfrastruktúrájáról. Hiszen az emberek tenni akarnak azért, hogy átálljanak a szennyező benzin- és dízelmotoros autókról, de ehhez nem könnyítik meg eléggé az átállást.”

Mark Hawthorne tanácselnök az esetre reagálva elmondta, hamarosan megszületik a megállapodás arról, hogy 1000 villanyautó-töltőt telepítsenek a megyében. Már nyár végén átadhatják az első töltőket Cheltenhamben, amennyiben minden a tervek szerint halad.

Angliában a Lidl villanyautó-töltőit a PodPoint üzemelteti – teszi hozzá a Villanyautosok.hu. 2017-ben telepítették az első töltőoszlopokat, azóta 25 millió fontnál (10,9 milliárd forint) is többet költöttek a projektre. A következő év végére több mint 300 üzlet parkolójában található majd töltőpont. Használatuk nem ingyenes, kWh-ként 26 pennyt (113 forint) kell fizetni.