A brémai Észak-Rajna-Vesztfália Tanács kezdeményezte a nem dohányzókat védő törvény több pontjának módosítását, amivel megakadályoznák, hogy terhes nő vagy kiskorú jelenlétében dohányozni lehessen az autóban. Ebben az esetben Németországban csak abban az esetben lehetne dohányozni, ha valaki egyedül ül az autóban – írja a 24auto.

A tanács szerint amiatt indokolt a tilalom, mert ilyen helyzetben az utasoknak nincs lehetőségük menekülni a füst elől. Mértékének enyhítésére pedig az ablak le- vagy a napfénytető elhúzása sem elegendő, csakis egy teljesen nyitott járműben lenne ez lehetséges.

A javaslat értelmében a szabályt megszegőkre 500 eurótól 3000 euróig terjedő pénzbírságot szabnának ki, tehát egy rosszul időzített dohányzás – átszámítva – akár 1,1 millió forintba is kerülhet.

Évente 166 ezer gyerek halálát okozza a passzív dohányzás, és a Német Rákkutató Központ szerint egy autóban ötször magasabb a füst koncentrációja, mint például egy bárban. Az adatok szerint Németországban mintegy egymillió kiskorút tesznek ki dohányfüstnek az autóban ülve.

A kidolgozott törvényjavaslatot a német szövetségi parlament elé terjesztik, amely dönt majd annak elfogadásáról.

Németországban nem először próbálták betiltani a dohányzást az autóban, de 2019-ben sem ért célt a kezdeményezés. Az Egyesült Királyságban hasonló körülmények között már 2015 óta tilos dohányozni az autóban.